Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων και στο σύνολό του, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη σημερινή, δεύτερη ανάγνωσή του.

«Παρά τις αιχμές ρητορικού χαρακτήρα, δεν επισκιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, «χαρακτηριστικά που κινούνται σε τρεις άξονες: την κοινωνική διάσταση, τη δημοκρατική διάσταση και την πρόθεση να καθιερώσει ακαδημαϊκούς κανόνες, σε ένα τοπία που το υπάρχον θεσμικό καθεστώς απορρύθμισε σε σημαντικό

βαθμό».

Στην ομιλία του, ο κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τις διατάξεις που αφορούν στα μεταπτυχιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απαλλαγή από τα δίδακτρα ή τα τέλη εγγραφής «δεν είναι μέτρο φιλανθρωπίας, αλλά ανοίγματος των πανεπιστημίων σε όσους δεν μπόρεσαν να είναι μέρος της διαδικασίας των ΠΜΣ» και ότι, η ρύθμιση αναφορικά με τους μισθούς των καθηγητών «είναι θέμα ισοτιμίας στα πανεπιστήμια».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διατυπώθηκαν για μια ακόμη φορά επιφυλάξεις και παρατηρήσεις. Ενδεικτικά, η βουλευτής ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου διατρέχεται από «προχειρότητα, οπισθοδρόμηση, υπερ-ρύθμιση και υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού».

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Ιουλίου στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη, 1 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα