Δ. Θερμαϊκού: Προσφυγή εργαζομένων και αντιπολίτευσης κατά των ιδιωτών στην καθαριότητα

Την ακύρωση της απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την εκ νέου ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ζητά τόσο η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπέβαλε ειδική διοικητική προσφυγή προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, διατυπώνοντας καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής για «μεθόδευση» της σχετικής διαδικασίας.

«Η Δημοτική Αρχή αντί να ξεκινήσει με την εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας

, να δώσει εντολή στις υπηρεσίες και να εξευρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις των 860.000,00 € ετησίως επιπλέον για να προσλάβει όλο το απαιτούμενο προσωπικό (79 εργαζόμενοι) σύμφωνα τις πραγματικές ανάγκες, έχοντας σαν δεδομένο ότι θα ξαναδώσει μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη, προτίμησε να πει στις υπηρεσίες ότι δεν υπάρχουν πόροι (αφού δεσμεύει πίστωση 1.500.000,000€ ετησίως περίπου για την ανάθεση στον ιδιώτη), παρά μόνο για να προσληφθούν οι μισοί (39) και έτσι η αρμόδια διεύθυνση Καθαριότητας μετά από το αρ. πρωτ 15895/17-07-2017 έγγραφο του Γ.Γ. Δήμου Θερμαϊκού συνέταξε νέα εισήγηση προσαρμοζόμενη στη βούληση της Δημοτικής αρχής. Ουδέποτε η Δ/νση Οικονομικών υπηρεσιών εξέφρασε την άποψη -προφορικώς ή γραπτώς- ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και δεν της ζητήθηκε από την Δημοτική αρχή, όπως είχε συμφωνηθεί στην συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων με τον Δήμαρχο στις 13-07-2017,η οποία προκλήθηκε μετά από γραπτό αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού», αναφέρεται στην προσφυγή των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι «δεν εξαντλήθηκαν σκοπίμως οι δυνατότητες προμήθειας του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα) από την ανάληψη της θητείας της Δημοτικής αρχής το Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα» και προσθέτει: «Για ευνόητους λόγους η Δημοτική Αρχή, προέβλεπε στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών (2015 και 2016) την προμήθεια απορριμματοφόρων, πάντα λιγότερων από αυτά που χρειάζονται για να γίνεται η αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων με τον εξοπλισμό του Δήμου. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) ματαίωσε τον διαγωνισμό δύο (2) μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας και από τότε όλως τυχαίως όπως κάθε σώφρων νους θα σκεφτόταν, χρονικά λίγο πριν την εκ νέου προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να αναθέσει σε ιδιώτη το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων, με την με αρ. 247/24-05-2017 απόφαση Δ.Σ. εγκρίθηκε η προμήθεια πέντε (5) μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων και ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι όροι του διαγωνισμού από την Ο.Ε.. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η προμήθεια, δεν θα είναι απαραίτητος ο ιδιώτης ,γιατί και μόνο με αυτά, εάν η υπηρεσία λειτουργήσει σε βάρδιες όπως προβλέπεται, θα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος τον απαιτούμενο εξοπλισμό των δέκα απορριμματοφόρων και τα παλαιά θα χρησιμοποιούνται επικουρικά».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν αναλυτικά όλους τους λόγους για τους οποίους ζητούν πρωτίστως να γίνει δεκτή η προσφυγή τους και στη συνέχεια «να ακυρωθεί η με αριθμό 327/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού [ΑΔΑ: ΩΒ41ΩΡ2-ΜΩΔ] με θέμα: Έγκριση ανάθεσης, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης, μέρους της υπηρεσίας με τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΠΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΙΣ [24] ΜΗΝΕΣ» σε ιδιώτη, [β] Έγκριση Υλοποίησης της υπ' αριθ. 14/2017 Μελέτης προϋπολογισμού 3.043.158,40 € συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24 % και [γ] έγκριση διενέργειας της υπηρεσίας με τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΙΣ [24] ΜΗΝΕΣ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης της». [Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού ΕΔΩ].

Παράλληλα, σημειώνεται πως η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με επικεφαλής τον Σπύρο Κουζινόπουλο κατέθεσε επίσης προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού για την εκχώρηση, για άλλα δύο χρόνια, της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι «η ενέργεια αυτή αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων του δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του».

Καταλογίζουν στη δημοτική αρχή του Γιάννη Μαυρομάτη πως «έσπευσε να προχωρήσει σε νέο ξεπούλημα της καθαριότητας σε εργολάβους, χωρίς να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει στους ΟΤΑ ο πρόσφατος νόμος του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα