Άμεσες ενέργειας από την κυβέρνηση ζητά το ΚΚΕ για τη σχολική στέγη στο Δ. Κορδελιού- Ευόσμου

Για τραγική κατάσταση του ζητήματος της σχολικής στέγης στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου κάνει λόγο το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του κόμματος, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής υπέβαλαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την «ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, οι ίδιοι καλούν την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε να δοθεί λύση

στο πρόβλημα και να υλοποίθεί ένα σύγχρονο προγράμμα σχολικής στέγης.

Διαβάστε αναλυτικά την έρωτηση:

«Θέμα: Ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, λόγω της ανεπάρκειας των σχολικών υποδομών.

Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια και ενώ ο αριθμός των νέων μαθητών συνεχώς αυξάνεται κατά πολύ, τα μόνα μέτρα που παίρνονται σταθερά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης είναι οι προσωρινού χαρακτήρα προκατασκευασμένες αίθουσες (προκατ) και το κλείσιμο διαδρόμων ή βοηθητικών χώρων με γυψοσανίδες.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής τραγικής εικόνας για το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου είναι τα παρακάτω:

• Ο αριθμός των προκατ και kibo αιθουσών διδασκαλίας που είναι σήμερα σε λειτουργία σε όλο το Δήμο αγγίζει τις 50, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και δρομολογηθεί να προστεθούν και άλλα την επόμενη σχολική χρονιά. Μόνο το 25° Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου (το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο πάνω από την περιφερειακή οδό) λειτουργεί σήμερα με 14 προκατ αίθουσες και ένα τμήμα του φιλοξενείται σε κτίριο νηπιαγωγείου.
• Από το σύνολο των σχολικών αιθουσών,117 είναι διαμορφωμένες με γυφοσανίδες σε διαδρόμους, ακατάλληλα και επικίνδυνα υπόγεια με καυστήρες χωρίς εξόδους κινδύνου και ανεπαρκή αερισμό αλλά και σε γυμναστήρια. Το 24° Δημοτικό Ευόσμου φιλοξενείται εδώ και μία δεκαετία «προσωρινά», μέσα στο Δ.Α.Κ. Ευόσμου με τις αίθουσες διαμορφωμένες με γυψοσανίδες σε διάδρομο - έξοδο θεατών κάτω από τις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου και σε αποδυτήρια. Στη Δ.Κ. Ελευθερίου Κορδελιού σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργούν συστεγαζόμενα το 1° ΓΕΛ με το ΕΠΑΛ με τμήματα που λειτουργούν σε διαδρόμους ή κάτω από σκάλες και τουαλέτες και αποθήκες να έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Ομοίως το 6° Διαπολιτισμικό Δημοτικό με το 3° Γυμνάσιο Ελευθ. Κορδελιού με τμήματα του τελευταίου να λειτουργούν σε ξεχωριστό κτίριο και τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να περνούν καθημερινά δρόμο για το μάθημα. Το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού είναι σε ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο και για το θέμα αυτό υπήρξε Εισαγγελική παρέμβαση.
• 18 καταστήματα μισθώνονται σε μόνιμη βάση για σχολεία, αίθουσες διδασκαλίας
• 50 αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν σε βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων ή ακατάλληλους χώρους μαθημάτων. Το 22° Δημοτικό Ευόσμου λειτουργεί μέσα σε χώρο σχολικού γυμναστηρίου ενώ ακόμη τέσσερις (4) αίθουσες του, λειτουργούν απομονωμένες σε προκατ, σε απόσταση 700 μέτρων από το σχολείο, δίπλα στον τερματικό σταθμό των αστικών λεωφορείων στην περιφερειακή οδό. Ολόκληρη η αποκομμένη περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν της περιφερειακής οδού, με 10.000 περίπου κατοίκους, δεν έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Το Λύκειο που προορίζεται για την περιοχή (4° Λύκειο Ευόσμου) λειτουργεί σήμερα προσωρινά σε Πολιτιστικό Κέντρο πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κοντά στην περιοχή του Δενδροποτάμου ενώ το Γυμνάσιο (7° Γυμνάσιο Ευόσμου) παραμένει ως εξαγγελία στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο συγκεκριμένο Δήμο το έχει αναδείξει το Κόμμα μας και στη βουλή καταθέτοντας σχετικές Ερωτήσεις (5213/04.12.2014, 2010/24.04.2015, 1992/16.12.2015), ενώ μάλιστα η τελευταία (4552/28.03.2017) παραμένει αναπάντητη από τα αρμόδια υπουργεία της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με βάση τα παραπάνω, που είναι μία μικρή ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δοθεί επιτέλους άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης, υπαγμένο στο κράτος και καταργώντας τα ΣΔΙΤ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής.

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής».

Keywords
Τυχαία Θέματα