Αλ. Τσίπρας: Εκσυγχρονισμός σχέσεων μόνο στο πλαίσιο απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης

Την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης υπερτόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αφού χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, είπε πως υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη εντάσεις και προκλήσεις, πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν

τους διαύλους επικοινωνίας. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της», είπε ο κ. Τσίπρας

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» και πως «αποτελεί κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli».

Παράλληλα, «συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα