To "Study in Thessaloniki" παρουσίασε στην Αθήνα ο Δ. Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την παρουσίαση της δράσης «Study in Thessaloniki» – «Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη» παραχώρησαν σήμερα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, παρουσία εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Το «Study

in Thessaloniki» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, το Γερμανικό και το Γαλλικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το Pinewood, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), το Metropolitan College, το New York College, το University of Sheffield International Faculty City College, το European Union Nations Institutes for Cultures (EUNIC) και την εταιρεία διαχείρισης φοιτητικών διαμερισμάτων Oikotrust.gr., με στόχο την προσέλκυση νέων σπουδαστών – φοιτητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ο Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε: «Η νομοθεσία θέτει εμπόδια στην έλευση φοιτητών από χώρες εκτός Ε.Ε. στην Θεσσαλονίκη, ενώ και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία θέτει εμπόδια στα πανεπιστήμια ώστε να επενδύσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών τους, προκειμένου να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. Για τη λύση των περισσότερων προβλημάτων, κυρίως πρακτικής φύσης, απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και φυσικά η συνεργασία με την Πολιτεία, δηλαδή με το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων και με το Υπουργείο Εξωτερικών για την διευκόλυνση της εξασφάλισης σπουδαστικής βίζας».

Ο Σπύρος Πέγκας, από την πλευρά του εκτίμησε ότι τα οφέλη για την πόλη από τη συγκεκριμένη δράση, δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα. «Οι νέοι που έχουν σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη, που θα την αγαπήσουν και θα μείνουν σε αυτή, θα γεννήσουν αύριο ιδέες, θα επενδύσουν σε καινοφανείς τεχνολογίες, θα δημιουργήσουν επιχειρηματική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκατοντάδες φοιτητές από άλλες χώρες, αρχικά από τα Βαλκάνια και στη συνέχεια από την Ευρώπη και πρόσφατα από άλλες ηπείρους, επιλέγουν την Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικό προορισμό και μένουν στην πόλη από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Εκτιμούν τόσο την ποιότητα σπουδών, όσο και τη γενικότερη διαμονή τους στην πόλη, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής, ενώ οι ίδιοι όταν επιστρέφουν στις χώρες τους, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης».

Στη σημερινή παρουσίαση της δράσης στην Αθήνα συμμετείχαν εκπρόσωποι των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι τόνισαν από κοινού ότι η πρωτοβουλία «Study in Thessaloniki» αποτελεί ιδανικό δείγμα της εξωστρέφειας που επιθυμούν να επιδείξουν όλα τα ιδρύματα της πόλης, ύστερα από την πρόσκληση της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων ακολουθούν πλέον σε σταθερή βάση τις αποστολές του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, στα Βαλκάνια, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά., ενώ μέσω της συμμετοχής τους προωθούν την Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικό προορισμό, είτε για ανταλλαγές στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus, Erasmus+ και Erasmus Mundus, είτε για μεταπτυχιακές και διδακτορικές για σπουδές, είτε τέλος για συμμετοχή σε θερινά σεμινάρια επιστημών και πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα