Tα ασφαλέστερα μικρά στα Crash Tests

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά στην ασφάλεια των μοντέλων τους, τόσο στην ενεργητική όσο και στην παθητική, με σκοπό φυσικά την προστασία των επιβαινόντων. Εκτός αυτού βέβαια και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει συγκεκριμένα στάνταρ ασφαλείας ώστε να δώσει έγκριση σε ένα νέο μοντέλο να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Ευρώπης.

Παράλληλα ο ανεξάρτητος φορέας EuroNCAP πραγματοποιεί δοκιμές πρόσκρουσης (crash test) για κάθε νέο μοντέλο που κυκλοφορεί, βαθμολογώντας τα με αστέρια, από 0 έως 5 που είναι το ανώτερο, ανάλογα τις επιδόσεις τους. Για να βγει αυτή η συνολική βαθμολογία

βαθμολογούνται 4 επιμέρους τομείς, οι οποίοι είναι η προστασία μετά από σύγκρουση, των μπροστά επιβατών και των πίσω (παιδιών), η προστασία των πεζών σε περίπτωση που χτυπηθούν από αυτοκίνητο, αλλά και τα συστήματα ασφαλείας.

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με τα 5 κορυφαία μικρά μοντέλα στις επιμέρους βαθμολογίες για την προστασία ενηλίκων και ανηλίκων:

5. Ford Fiesta
Το νεότερο μοντέλο στην κατηγορία των μικρών μοντέλων, το νέο Ford Fiesta επιβεβαίωσε την σημασία που δίνει η φίρμα με το μπλε οβάλ σήμα στην παθητική ασφάλεια. Με επιμέρους σκορ 87% στην προστασία ενηλίκων (θα το συναντήσουμε και στην αντίστοιχη λίστα για την προστασία των παιδιών), θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας, ενώ συνολικά κατάφερε τη μέγιστη βαθμολογία των 5 αστέρων.

4. Citroen C3
Τo μικρό γαλλικό μοντέλο πέρα από την πρωτοτυπία στο σχεδιασμό και την κομψότητά του, αποδείχθηκε και εξαιρετικά ασφαλές για τους μπροστά επιβάτες σύμφωνα με τον EuroNCAP. Με βαθμολογία λοιπόν 88% βρέθηκε μια ανάσα μπροστά από το Fiesta στην κατάταξη. Συνολικά απέσπασε τέσσερα αστέρια, χάνοντας το πέμπτο λόγω της βαθμολογίας στην προστασία πεζών και συστημάτων ασφαλείας.

3. Nissan Micra
Το ιαπωνικό μικρό που ενθουσίασε τόσο πολύ με τη μεταμόρφωσή του στη σχεδίαση, αλλά και την γενικότερη αναβάθμισή του, δεν θα μπορούσε να είχε ελλείψεις στην ασφάλεια των επιβατών. Έτσι με βαθμολογία 91% ανεβαίνει στην τρίτη θέση του βάθρου. Όπως και το C3 έτσι και το Micra, στη συνoλική του βαθμολογία συγκέντρωσε 4 αστέρια με τον στάνταρ εξοπλισμό, λόγω χαμηλής βαθμολογίας στα συστήματα ασφαλείας, ενώ με το safety pack βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια.

2. Honda Jazz
Ένα βήμα πριν από την κορυφή βρέθηκε το Honda Jazz, το οποίο μάλιστα είναι και το μοναδικό μοντέλο που κυκλοφόρησε το 2015 που θα συναντήσουμε στη λίστα. Με βαθμολογία 93% το μόνο σίγουρο είναι πως θα αισθάνεστε κάτι παραπάνω από ασφαλείς οδηγώντας το ιαπωνικό μικρό, ενώ και η συνολική βαθμολογία των 5 αστέρων πιστοποιεί πως το Jazz είναι ένα πραγματικό «οχυρό».

1. SEAT Ibiza
Το νέο SEAT Ibiza είναι αυτή τη στιγμή το ασφαλέστερο μικρό μοντέλο, όσον αφορά στην προστασία των μπροστά επιβατών, σύμφωνα πάντα με τον EuroNCAP. Το ισπανικό μικρό άγγιξε σχεδόν το τέλειο στο συγκεκριμένο τομέα πετυχαίνοντας το κορυφαίο νούμερο του 95%. Στη συνολική βαθμολογία πήρε και αυτό 5 αστέρια, παρόλο που στους υπόλοιπους τομείς δεν είχε εξίσου καλή βαθμολογία, ακόμα ένα δείγμα της συνολικής αναβάθμισης που δέχτηκε από τη SEAT.

Πηγή: autotriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα