H HP εγκαθιστά spyware στα συστήματά της χωρίς την έγκριση του χρήστη

Πολλοί χρήστες συνήθως συσχετίζουν το προ-εγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό, το adware, αλλά και το spyware με κινέζους κατασκευαστές, ωστόσο, όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συμμετέχουν σε τέτοιες πρακτικές. Σύμφωνα με πολλαπλές καταγγελίες χρηστών, η HP αναπτύσσει ένα client τηλεμετρίας στα συστήματά τους χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Η πρώτη αναφορά που έγινε στις 15 Νοεμβρίου λέει ότι το λογισμικό που ονομάζεται HP Touchpoint Analytics Service "συλλέγει πληροφορίες τηλεμετρίας που χρησιμοποιούνται

από τις αναλυτικές υπηρεσίες HP Touchpoint", αντικαθιστώντας την αυτοδιαχειριζόμενη λύση HP Touchpoint Manager. Φέρνει επίσης "τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια όλων των διαχειριζόμενων συσκευών σας" σύμφωνα με την περιγραφή της εταιρείας.

Οι αναφορές χρηστών που έχει συλλέξει το site Ghacks υποδηλώνουν ότι ορισμένοι χρήστες αναφέρουν υπερβολική χρήση της CPU. Στον site της υποστήριξης της HP, υπάρχει η παρακάτω καταγγελία:

"Στις 18/11/2017, το client HP Touchpoint Analytics εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Υποθέτω ότι εγκαταστάθηκε στο παρασκήνιο ως ενημέρωση από την HP. Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι ανέλαβε τους πόρους του συστήματός μου. Από χθες μέχρι σήμερα, έχει υπερφορτώσει τον υπολογιστή μου και το φως στο πίσω μέρος αναβοσβήνει ταχέως. Στο Task Manager μπορώ να το δω ότι εκκινεί και σταματά πολλές εφαρμογές, όπως το client service και τον installer, το console window host, command prompts, timeout-pause command prompt και κάνει χρήση συνεχώς της εκτελέσιμης anti-malware υπηρεσίας."

Προς το παρόν δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο εγκαθίσταται αυτό το λογισμικό με κάποιους χρήστες που αναφέρουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις των Windows 10 και άλλους για τις ενημερώσεις του HP Support Assistant.

Η εταιρεία αναφέρει το εξής:

"Για να σας βοηθήσουμε να εφαρμόσετε μια πολιτική ασφάλειας από τον καθαρισμό των συσκευών, το HP Touchpoint Manager διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε όλες τις διαχειριζόμενες συσκευές σας και σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη", αναφέρει η επίσημη περιγραφή.

Πηγή: Engadget.com

Keywords
Τυχαία Θέματα