Υπουργική σύσκεψη για το Σκοπιανό συγκαλεί ο Τσίπρας

Ευρεία υπουργική σύσκεψη με θέμα το Σκοπιανό προγραμματίζει το Μαξίμου για το επόμενο τριήμερο

Ευρεία υπουργική σύσκεψη με θέμα το Σκοπιανό προγραμματίζει το Μαξίμου για το επόμενο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, θα συμμετέχουν, πέραν του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί

Επικρατείας, Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

Στο λεγόμενο «μικρό υπουργικό» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για την πορεία του πρώτου γύρου συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και του Μάθιου Νίμιτς (που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις γιορτές), καθώς και για τις άτυπες διαβουλεύσεις που γίνονται με τους εταίρους, την ηγεσία της γείτονος και παράγοντες των δυτικών Βαλκανίων.

Το ζητούμενο, σ' αυτή τη χρονική στιγμή, είναι να ενημερωθούν οι υπουργοί και να υπάρξει εναρμόνιση δηλώσεων και κινήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για την ονομασία της γείτονος θα είναι... «η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007». Δηλαδή, «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» (έναντι όλων).

Αυτή τη θέση φωτογράφισε άλλωστε ανώτατη κυβερνητική πηγή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διαρρέοντας ότι: «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».

Είναι προφανές ότι η στοίχιση πίσω από τη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη ΝΔ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το Σκοπιανό το 1992, είχε ταχθεί (ως ΣΥΝ, τότε) υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα