«Βερεσέ» τέλος για τα χρέη δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι τον Αύγουστο

Την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι και τον Αύγουστο απαιτεί το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο μνημόνιο, το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμών οφειλών σε προμηθευτές, και συνταξιούχους αλλά και επιστροφές φόρων θα πρέπει να μηδενιστεί μέχρι και το τέλος του Προγράμματος.

Μάλιστα στις υποχρεώσεις της ΑΑΔΕ

που περιέχονται στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να αποδέχεται και να εκπληρώνει ή να απορρίπτει το 95% των αιτήσεων επιστροφής φόρων (έμμεσων και άμεσων) σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών μέχρι το τέλος του 2018.

Παράλληλα υποχρεώνεται το υπουργείο εργασίας για απονομή του συνόλου των περίπου 250.000 καθυστερούμενων κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ από το 2014 συντάξεων μέχρι και τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές σε προμηθευτές του δημοσίου και συντάξεις το νέο μνημόνιο "στεγανοποιεί" περισσότερο τις νέες καθυστερήσεις που αναφύονται ενώ από το 2016 το δημόσιο εξοφλεί ληξιπρόθεσμα με δανεικά από τον ESM.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την εξόφληση, αυξάνει την αναλογία των πόρων δημοσίου και δανείων από τον ESM με την οποία αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμα από το 150% στο 200% από την αρχή του 2018.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι τα 500 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών που θα δοθούν με την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ ( από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες προς την Ελλάδα ) τα οποία θα εκταμιευτούν τον Φεβρουάριο θα κριθούν με βάση τον κανόνα που ίσχυε μέχρι σήμερα ¨Ότι δηλαδή το υπουργείο οικονομικών έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ύψους 1,2 δισ. ευρώ δηλαδή τα 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό τον περασμένο Ιούλιο συν 50 % του ποσού αυτού από ίδιους πόρους. Όπως μάλιστα τονίζεται αυτό μπορεί να αποδειχθεί αν το σύνολο των ληξιπρόθεσμών εμφανίζεται να έχει μειωθεί στα 4,1 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2017.

Η επόμενη όμως δόση του 1 δις για ληξιπρόθεσμα που αναμένεται να εκταμιευτεί τον Απρίλιο θα κριθεί με αυστηρότερους όρους. Τούτο διότι το δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αποπληρώσει οφειλές σε ποσό που θα φτάνει τουλάχιστον το 200% την δόσης των 500 εκατ. ευρώ . Θα πρέπει δηλαδή να προσκομίσει στοιχεία ότι πλήρωσε τουλάχιστον 1 δις ευρώ σε ιδιώτες, συντάξεις και επιστροφές φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα