Τσίπρας σε Ερντογάν: Ιστορική και η πρόσκληση σας από τον ΠτΔ

Σε ένα διαφορετικό κλίμα από τον έντονο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, είναι μια επίσκεψη τούρκου προέδρου στην χώρα μας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι δική επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει.» τόνισε στν σύντομο διάλογο που είχε με τον

τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως η προσφυγική κρίση, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και την Μέση Ανατολή. Ιστορική είναι και η πρόσκληση του ΠτΔ προς τα εσάς ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Σαν μηχανικός που είμαι θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες σε σταθερά θεμέλια. Θεμέλια είναι ο σεβασμός στις Συνθήκες, τα σύνορα των χωρών. Διαφορές υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις είναι γνωστές όπως και οι δικές μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε συγκλίσεις χωρίς προκλήσεις χωρίς υπερβολές, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν το επιτύχουμε αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών.» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κύριος Ερντογάν στην σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε συνομιλίες με τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας και σήμερα μαζί του. «Τώρα έχω την τιμή να πραγματοποιώ την δεύτερη προεδρική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο κομμάτι του ποτηριού.» τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος.

«Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία αρκεί να παραμερίσουν όσους έχουν ιδεολογικές εμμονές. Ως τουρκική δημοκρατίας ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας. Έχουμε ζήσει και μαζί και ακόμα ζουν ομογενείς μας στην Ελλάδα. Εύχομαι να μην επαναληφθούν τα λάθη της αποχώρησης των Ελλήνων ομογενών από την Τουρκία. Σε αυτή μας την συνάντηση κ. πρωθυπουργέ μεταφέρω και τις επιθυμίες του τουρκικού λαού.» ολοκλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα