Το πολυνομοσχέδιο ανεβάζει το απεργιακό «θερμόμετρο»

Το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, στη Βουλή και ειδικά η διάταξη για τις απεργίες, ανεβάζουν το… απεργιακό θερμόμετρο.

Με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές αντιδρούν στην ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης που προωθεί μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα με συγκέντρωση από το

ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στην Ομόνοια, πάλι από το ΠΑΜΕ. Την ίδια ημέρα οι οικοδόμοι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 24άωρη απεργία και δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου. Στις έξι το απόγευμα το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί ξανά στην Ομόνοια. Λίγο νωρίτερα, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του ωραρίου έχει εξαγγείλει στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στις 12 και μισή στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Κύριο πεδίο διαφωνίας είναι η διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Τα συνδικάτα θεωρούν, όχι άδικα, ότι αν εφαρμοστεί στο εξής να υπάρχει απαρτία του ½ +1, από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη ενός κλάδου, τότε τα πρωτοβάθμια σωματεία ακυρώνονται και δεν θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες. Έως τώρα η αντίστοιχη ποσόστωση ήταν στο 1/3 και υπό προϋποθέσεις έφτανε ως και το 1/5… Πάντως, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να περάσει διάταξη που η παραπάνω οριοθέτηση του 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, δεν θα ισχύει για όσους κλάδους έχουν μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα