Τι προβλέπει η τροπολογία των 114 σελίδων που σήκωσε θύελλα στην Βουλή

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις στο κοινοβούλιο από την εισαγωγή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που ψηφιζόταν στην Βουλή τροπολογίας που απαριθμούσε διατάξεις 114 σελίδων, Τι προβλέπει όμως η επίμαχη τροπολογία

Με τις διατάξεις της τροπολογίας των 114 σελίδων που σήκωσε θύελλα στην Βουλή, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής έως δύο (2) εκπροσώπων των ναυτεργατικών

ενώσεων ή σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) κατόπιν σχετικής αίτησης τους, σε επιθεωρήσεις
ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης περί προσωπικού πλοίων ελληνικής νομοθεσίας που διενεργείται επί πλοίου, έχοντας καθεστώς παρατηρητή.

2. α. Χορηγείται στους σπουδαστές εσωτερικής φοίτησης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) μεικτής φοίτησης ετήσιο επίδομα σίτισης ίσο με εξακόσια (600) ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διαβίωσης που συνεπάγεται η φοίτηση στις εν λόγω Ακαδημίες και προσδιορίζονται ειδικότερα οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.
β. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της οικείας Ακαδημίας, εξαιρουμένων των εξαμήνων επί πλοίου εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους.
γ. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
δ. Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που αποδειχθεί μετά από έλεγχο ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των οριζομένων προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται εις βάρος του στο τριπλάσιο και επιβάλλεται η επιστροφή του στο Δημόσιο κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
ε. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α., της διαδικασίας, του τρόπου πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, του χρόνου πληρωμής του, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, της αρχής ή των φορέων ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, της αρχής ή των φορέων πληρωμής αυτού, του τρόπου λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος.
στ. Οι προκαλούμενες δαπάνες προπληρώνονται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (Κ.Ν.Ε.), μέσω των παγίων προκαταβολών Κ.Ν.Ε. των οικείων Α.Ε.Ν. κατά τα οριζόμενα και βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α., των όρων και των προϋποθέσεων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικού με την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.) από:
0 χρηματοδοτήσεις από οποιαδήποτε πηγή, Η) δωρεές, κληρονομιές,
iii) ν.π.ι.δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία αναλαμβάνουν την κάλυψη αναγκών λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. με ίδιες αυτών δαπάνες και μέσα και
ίν) λοιπούς πόρους.

4. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 129 του ν.4389/2016 σχετικά με τους πόρους της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (Δ.Α.Λ.) και επεκτείνεται έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, αντί μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2017 που ισχύει σήμερα, η δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας του Διοικητή της Δ.Α.Λ. και του προσωπικού καθώς και των λειτουργικών δαπανών αυτής, από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία αναστέλλεται η επιχορήγηση της Δ.Α.Λ. από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

5. Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας της Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη, από την παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, της καταβολής της μισθοδοσίας του Διοικητή της Δ.Α.Λ. και του προσωπικού καθώς και των λειτουργικών δαπανών αυτής. Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, ανέρχεται στο ποσό των 23 χιλ. ευρώ περίπου για τις αποδοχές του Διοικητή της Δ.Α.Λ., ενώ δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία για το ύψος της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λοιπών λειτουργικών εξόδων αυτής.

Η ετήσια δαπάνη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου σε βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη σίτιση των σπουδαστών εσωτερικής φοίτησης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), έχει ήδη εκτιμηθεί κατά την επεξεργασία του άρθρου 51 ν.4487/2017 και περιλαμβάνεται στην Αριθμ. 231/9/2017 Έκθεση Γ.Λ.Κ..

Keywords
Τυχαία Θέματα