Θεοχάρης: Ο ΕΦΚ στο κρασί ενισχύει την παραοικονομία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ενίσχυση της παραοικονομίας και μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι ο ΕΦΚ ευνοεί την παράνομη διακίνηση περίπου 450 χιλιάδων τόνων σταφυλιών και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) δεν είναι εφικτό να φορολογηθεί

τζίρος ύψους 300 έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Ο αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής που υπεβλήθη το 2017 είναι μειωμένος σε σχέση με το 2016 και ανέρχεται σε περίπου 24,5 χιλιάδες έναντι των 25,1 χιλιάδων του προηγούμενου έτους αντιπροσωπεύοντας έτσι μόλις το 15,26% εκ του συνόλου των 160 χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει τα ερωτήματα που εγείρονται για το πώς και προς ποιους διακινούνται τα οινοστάφυλα του υπολοίπου 84,74% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να προβούν σε κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί με δεδομένο, όπως τονίζει, ότι «η αύξηση της παράνομης διακίνησης κρασιών έχει οδηγήσει σε απώλεια κρατικών εσόδων που απορρέει από τη μη είσπραξη του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και του ανάλογου φόρου εισοδήματος».

Τέλος ερωτά με ποιον τρόπο σκοπεύουν να επιλύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την επικαιροποίηση των στοιχείων του αμπελουργού στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Keywords
Τυχαία Θέματα