Ο Στουρνάρας ζητά περισσότερες λύσεις από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Ευοίωνες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην χώρα αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ωστόσο σε έκθεσή της ό,τι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» τονίζεται για το 2018 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% και ότι η οικονομία διευκολύνεται από την ενιαία νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας,

«σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών, οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να διευκολύνουν τον τραπεζικό τομέα στην προσπάθειά του για αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής τους».

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα αποσαφηνίζει, στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς τις τράπεζες, ό,τι το 2018 πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις, με αιχμή τα νέα λογιστικά πρότυπα, τα νέα «ανοίγματα» και τα πανευρωπαϊκά stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Δεδομένων αυτών, όπως αναφέρεται από τους συντάκτες της έκθεσης, είναι θετικό ότι υπάρχει ένα «απόθεμα ασφαλείας» για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε ενδεχόμενη ανάγκη στήριξης του τραπεζικού τομέα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Όπως σημειώνεται, οι τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους.

Επιπροσθέτως, για την αποτελεσματική διαχείριση των «ανοιγμάτων» των τραπεζών, θετικά εκτιμάται ότι θα συμβάλουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και η σταδιακή ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα