Μετά από 57 χρόνια επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα μελών του «ΦΑΕΘΩΝ»

Σε επίσημη τελετή που θα γίνει αύριο στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία, θα παραδοθούν στους συγγενείς τους τα λείψανα των μελών του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που σκοτώθηκαν όταν το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω από την Μόρφου, η τουρκική αεροπορία έπληξε το σκάφος με βόμβες ναπάλμ.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Θα προηγηθεί τρισάγιο, το οποίο θα τελέσει θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β΄.

Η

ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη. Την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο 'Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου. Τον περασμένο Μάϊο παραδόθηκαν τα λείψανα του ναύτη Νικόλαου Νιάφα.

Αύριο θα παραδοθούν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή, Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα. Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων», ανθυποπλοίαρχος το 1964 Δημήτριος Μητσάτσος, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι.

Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του έφεδρου ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τυλληρίας τον Αύγουστο 1964 και του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974.

Τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει στην αυριανή τελετή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.

Μετά από το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, θα ακολουθήσει στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη.

Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «ΦΑΕΘΩΝ», θα μεταφερθούν αυθημερόν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας C-27.

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα