koinonikomerisma.gr: Παραμένουν προβλήματα για το κοινωνικό μέρισμα μια εβδομάδα πριν την εκπνοή

Μία εβδομάδα πριν το τέλος της προθεσμίας για υποβολή των αιτήσεων, αδικίες, λάθη και προβλήματα παραμένουν στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Σήμερα ο γ.γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Καρέλλας έκανε γνωστό ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των αιτήσεων στο koinonikomrisma.gr

Συγκεκριμένα μια από τις μεγαλύτερες αδικίες είναι αν κάποιος δήλωσε για ένα μήνα φιλοξενούμενος στην περσινή τοου φορολογική δήλωση χάνει το κοινωνικό μέρισμα. Το πιο τραγικό είναι αν κάποιος μέχρι τα μέσα του 2016 έμενε με τους γονείς του και μετά παντρεύτηκε, τώρα ως παντρεμένος δεν

δικαιούται να κάνει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Επίσης χιλιάδες πολύτεκνοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα λόγω των Ι.Χ. τους! Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ. κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα!

Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια!

Άλλη μια κατηγορία που αδικούνται είναι όσοι είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών. Παραδείγματος χάριν παιδιά που έχουν γίνει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους χάνουν το μέρισμα καθώς, παρότι μπορεί οι δικοί του λογαριασμοί να είναι μηδενικοί, ο κοινός τους στερεί το μέρισμα.

Προβλήματα υπάρχουν και με τους ανέργους. Οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει έξι συναπτούς μήνες ανεργίας εντός του 2017 δικαιούνται το μέρισμα, ίσως όμως δεν το λάβουν καθώς ο χρόνος ανεργίας τους δεν εμφανίζεται στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ για να διορθώσουν τυχόν προβλήματα.

Στις 15 Δεκέμβρη έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα, ενώ συνεχίζεται για μία εβδομάδα ακόμη η διαδικασία των αιτήσεων στο www.koinonikomerisma.gr.

Κοινωνικό μέρισμα. Θέματα που έχουν λυθεί μέχρι στιγμής

Ανάλογα με το θέμα που προκύπτει ο πολίτης πρέπει να απευθύνεται:

1. Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

2. Στα ΚΕΠ για ενημέρωση / διόρθωση ΑΜΚΑ

3. Να στέλνει email στο [email protected]

Τα θέματα που λαμβάνει η ΗΔΙΚΑ στο email ομαδοποιούνται και εφόσον μπορεί κάτι να αντιμετωπιστεί διορθώνεται και βγαίνει σχετική οδηγία στις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.

4. Να δοκιμάζει ακύρωση ή επαναξιολόγηση της αίτησης

Στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και όταν η αίτηση δείχνει οικονομικά στοιχεία ή σύνθεση νοικοκυριού με τα οποία ο πολίτης δεν συμφωνεί:

Να γίνει ακύρωση αίτησης και υποβολή νέας αίτησης ή να γίνει επαναξιολόγηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διορθώσει το πρόβλημα και θα αντλήσει τα ορθά στοιχεία.

Ασφάλιση πριν το 2002: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο πλησιέστερο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και εφόσον βεβαιωθεί διάστημα ασφάλισης ο ΕΦΚΑ θα στείλει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης. Η δοκιμή για αίτηση θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Προσθήκη νεογέννητου: Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας.

Συναίνεση από φοιτητές – προστατευόμενα μέλη κλπ: Δεν ζητείται συναίνεση από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (σύμφωνα με τα στοιχεία που επιστρέφει η ΑΑΔΕ).

Συνταξιούχοι υπερήλικες ΟΓΑ: Θα πρέπει να στείλουν σε ειδικό λογαριασμό email στην ΗΔΙΚΑ να τις ελέγξει.

Άνω των 70: Θα γίνει αίτηση αυτόματα

Αφαίρεση τέκνου από αίτηση (συνήθως λόγω χρήσης λάθος ΑΜΚΑ): Μπορεί να γίνει μέσω της αίτησης . Έχει ήδη διορθωθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μέσω τροποποιητικής στο taxis.

Η σύνθεση του νοικοκυριού προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και μόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να γίνει κάτι.

«Μερική» φιλοξενία: Δεν παίζουν ρόλο οι μήνες φιλοξενίας. Και έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2016 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Φιλοξενούμενοι θανόντων: Αν κάποιος είναι φιλοξενούμενος θανόντος μπορεί να κάνει αίτηση. Ο μόνος λόγος για να μην μπορεί είναι να υπάρχει θέμα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος

Φιλοξενούμενοι που είχαν φιλοξενηθεί σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη μέσα στο 2016 και ο ένας από τους οικοδεσπότες πέθανε. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αφαιρώντας τον σχετικό λογικό έλεγχο

Μεταβολές μέσω τροποποιητικών δηλώσεων μέσω taxis μετά την 31η Οκτωβρίου 2017 γίνονται: Όχι δεν γίνονται δεκτά τα στοιχεία με τροποποιητικές μετά την 31η Οκτωβρίου, και δεν σχεδιάζεται προς το παρόν αλλαγή σε αυτό το θέμα.

Περίπτωση διπλού ΑΜΚΑ σε κάποιο πρόσωπο; Στα ΚΕΠ για ενημέρωση / διόρθωση ΑΜΚΑ

Άστεγοι. Το σύστημα δέχεται κανονικά αιτήσεις από άστεγους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΙΒΑΝ: Προσοχή στον ΙBAN που θα δηλωθεί. Ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτό τον λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η καθημερινή ανάγνωση των ερωτήσεων – απαντήσεων στο koinonikomerisma.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα