Εκστρατείες fake news και κυβερνοεπιθέσεων από την Ρωσία με 200 στόχους σε 39 χώρες

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνο-κατασκοπίας τα πρόσφατα χρόνια που έχουν πλήξει τουλάχιστον 200 στόχους σε 39 χώρες, ανάμεσά τους το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη και στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα

Η έρευνα του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκάλυψε την ύπαρξη «εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνο-κατασκοπείας

εναντίον κυβερνητικών, οικονομικών, στρατιωτικών στόχων και άλλων της κοινωνίας των πολιτών», τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, Ρόναλντ Ντέιμπερτ.

Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, η κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα και η εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά την διάρκεια των αμερικανικών προεκλογικών εκλογών αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Οι ερευνητές του Citizen Lab σημειώνουν ότι οι εκστρατείες αυτές στοχεύουν επίσης δημοσιογράφους, ερευνητές, αντιπάλους και ακτιβιστές.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν ένας πρώην Ρώσος πρωθυπουργός και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι, τουλάχιστον 28 μέλη κυβερνήσεων, πρέσβεις, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων ενέργειας.

Τον Οκτώβριο του 2016 χάκερς επιδίωξαν να δυσφημίζουν τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, διαχέοντας πληροφορίες ότι συνεργάζεται με μια κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάττερ που αρθρογραφεί τακτικά για υποθέσεις διαφθοράς στην Ρωσία έχει αποτελέσει στόχος αυτών των εκστρατειών.

Όπως σημειώνεται, οι ρωσικές εκστρατείες ακολουθούν την μέθοδο του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που επιτρέπει στην Μόσχα να συλλέγει δεδομένα από άτομα που έχει θέσει στο στόχαστρό της, τα οποία έπειτα διαδίδονται σε ένα μείγμα γνήσιων και ψευδών πληροφοριών με αποτέλεσμα τη πρόκληση σύγχυσης, τόνισε ο Ντέιμπερτ.

«Η Ρωσία έχει μακρά εμπειρία σε αυτό που αποκαλείται παραπληροφόρηση, που ανάγεται στην σοβιετική περίοδο», είπε.

«Οι διαρροές αυτές φυτεύουν ψεύδη σε ένα δάσος γεγονότων σε μια απόπειρα να τα καταστήσουν αξιόπιστα με την βοήθεια γνήσιων και κλεμμένων εγγράφων», τόνισε ο ερευνητής του εργαστηρίου Τζον Σκοτ Ράιλτον, συμπληρώνοντας πως αποτελούν μια νέα πρόκληση για την κοινή γνώμη.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν αυτές τις εκστρατείες με οποιαδήποτε ρωσική υπηρεσία. Όπως σημείωσαν όμως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πίσω από τις εκστρατείες αυτές βρίσκεται η ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28 ή αλλιώς Fancy Bear.

«Περιμένουμε να δούμε πολλές περισσότερες τέτοιες διαρροές», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα