Ειδικοί εξηγούν για τις επικίνδυνες χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά

Με εκπαιδευτή έναν Γάλλο επαγγελματία οδηγό βουνού, ο οποίος ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με την πρόληψη και αντιμετώπιση των χιονοστιβάδων και τη συνεργασία του γαλλικού οργανισμού ΑΝΕΝΑ (Association Nationale pour l Étude de la Neige et des Avalanches), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) οργανώνει τον Φεβρουάριο εκπαιδεύσεις για ασφαλή κίνηση στο βουνό. «Το βουνό θα είναι πάντα επικίνδυνο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Όποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να κινηθεί σε ορεινούς όγκους, μόνος του, καλό είναι να έχει τις γνώσεις, να έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις για να είναι σε θέση

να εκτιμά την επικινδυνότητα του βουνού και να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9» o Νεκτάριος Παρμάκης, υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο τμήμα Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ. Τα σεμινάρια – εκπαιδεύσεις της ΕΟΔ που θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας αφορούν τις χιονοστιβάδες, αλλά ακολουθούν ένα πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να τηρείται πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα. Οι εκπαιδεύσεις έχουν να κάνουν με την προετοιμασία πριν από το πεδίο, την αξιολόγηση, όταν είμαστε στο πεδίο και την αξιολόγηση κατά την κίνηση, εξήγησε ο κ. Παρμάκης.

Οι συμμετέχοντες στα διήμερα σεμινάρια με αντικείμενα, διάσωση από χιονοστιβάδα – εκτίμηση πεδίου – πρώτες ενέργειες, θα λάβουν γνώσεις για τους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας, θα μάθουν πώς να διαβάζουν τα σημάδια και πώς να τα αποκωδικοποιούν και πώς να συμπεριφέρονται όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο. Οι εκπαιδεύσεις αφορούν κυρίως ανθρώπους που οργανώνουν εκδρομές, που κινούνται μόνοι τους στο βουνό, χωρίς πραγματικούς γνώστες που μπορούν να κάνουν εκτίμηση του κινδύνου, ανέφερε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης, όπως διευκρίνισε, είναι πρακτικό και βιωματικό, γίνεται στο πεδίο και στο θεωρητικό κομμάτι, που διεξάγεται μέσα σε αίθουσα, παρατίθενται παραδείγματα με προβολή βίντεο και case study, ώστε να είναι πιο εύκολη η αφομοίωση.

Οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο και στους ελληνικούς ορεινούς όγκους, οι οποίοι όμως για πολλά χρόνια δεν είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα, ώστε να αναφέρονται τόσο συχνά ατυχήματα, σημείωσε ο κ. Παρμάκης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερη η φετινή χειμερινή σεζόν 2017-2018, καθώς από την αρχή της υπήρξαν περιστατικά ατυχημάτων και σε δύο περιπτώσεις ευθύνονταν τα στρώματα χιονιού. Η κατάσταση στα βουνά χαρακτηρίζεται ασταθής λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν πολύ νωρίς το χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες και επιπρόσθετες υγρές χιονοπτώσεις, αναφέρει και εφιστά την προσοχή στον ορειβατικό κόσμο με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα στον Όλυμπο και τη Βασιλίτσα. “Το πιο ασφαλές και σίγουρο, για όσους δε γνωρίζουν ή δεν έχουν κάποιον έμπειρο στην ομάδα τους, είναι η προετοιμασία της διαδρομής στον χάρτη. Είναι χρήσιμο η διαδρομή να χαράσσεται, έτσι ώστε η ομάδα να κινείται σε πλαγιές με κλίση μικρότερη των 30 μοιρών.

Στο πεδίο χρειάζεται επαναξιολόγηση, προσοχή και επιβεβαίωση ότι η κλίση είναι κάτω από 30 μοίρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ακόμα και όταν υπάρχει κίνηση σε κοιλάδα, για το αν υπάρχουν πλαγιές γύρω από αυτή” τονίζεται η ΕΟΔ. Ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ορεινής Διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αναφέρθηκε και στους πολλούς λάτρεις των χειμερινών σπορ, κυρίως στο εξωτερικό, που αναλαμβάνουν το ρίσκο και βγαίνουν σε εκτός πίστας διαδρομές. Στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο Ορεινής Διάσωσης παρουσιάστηκε έρευνα που διενεργήθηκε από Αμερικανούς και έδειξε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, 25%, όσων ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ δεν έχουν τις γνώσεις και δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να εκπαιδευθούν ή ότι υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 40% εκείνων που έχουν ασχοληθεί με το βουνό και υποτίθεται ότι έχουν εμπειρία, αρνούνται να δεχθούν ότι δεν έχουν απαραίτητες γνώσεις. Είναι η ψυχολογία: «επειδή ασχολούμαι χρόνια με το βουνό, ξέρω πως να το αντιμετωπίσω».

Στις ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την τάση αυτή με από συνεχείς εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις, σημείωσε. Μέσα από τις εκπαιδεύσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης “μαθαίνουμε πως να εκτιμήσουμε την επικινδυνότητα του βουνού και να πάρουμε τη σωστή απόφαση να μην συνεχίσουμε, όταν κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος” εξήγησε. «Μόνο το 20% των χιονοστιβάδων δημιουργείται από φυσική εξέλιξη, το υπόλοιπο 80% δημιουργείται από σκιέρ, ορειβάτες και γενικά άτομα και ομάδες που κινούνται στο βουνό.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα η ζωή του εμπλεκόμενου, εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, όμως, όλοι μπορούν να βοηθήσουν και να σώσουν τους συντρόφους τους» τονίζει η ΕΟΔ. Τα σεμινάρια της ΕΟΔ σε συνεργασία με τον γαλλικό οργανισμό ΑΝΕΝΑ που ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης εκτίμησης κινδύνου και διάσωσης σε χιονοστιβάδα θα γίνουν σε τρία διήμερα, ανά γκρουπ, στις 12-13/2/2018, στις 14-15/2/2018 και στις 17-18/2/2018, στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ειδικοί,eidikoi