Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό μετά την πορεία στο Πολυτεχνείο -Επεισόδια με τα ΜΑΤ

Επεισόδια γίνονται στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο καθώς αντιεξουσιαστές ρίχνουν μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Είχαν προηγηθεί μικρότερης έκτασης επεισόδια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία.

Η πορεία είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος και ολοκληρώθηκε στις 7.30 Εκείνη την ώρα, με εντολή της Αστυνομίας, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό..Νωρίτερα,

στην αμερικανική πρεσβεία είχε φτάσει το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία.

Το «μπλοκ» αποτελούνταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 14.30. Αρκετός κόσμος -πολίτες, σύλλογοι και φορείς- είχαν μπει στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να καταθέσουν λουλούδια και στεφάνια. Μεταξύ αυτών και ο Μανώλης Γλέζος, η ΔΟΕ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου ήταν έντονη η παρουσία αναρχικών που χθες επέτρεψαν στους φοιτητικούς συλλόγους να εισέλθουν στο χώρο του κτιρίου.

Στη φετινή της διακήρυξη, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 44ης επετείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο».

Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μια εξέγερση μαζική και ενωτική, η αιματηρή καταστολή της οποίας στέρησε την Χούντα από κάθε έρεισμα και έβαλε τα θεμέλια για την κατάρρευσή του δικτατορικού καθεστώτος» αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, η επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε τον χαρακτήρα μιας αγωνιστικής κινητοποίησης με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Και παρ όλο που πολλοί θα ήθελαν –και προσπάθησαν- να σβηστεί αυτή η ιστορία από την συλλογική μνήμη, η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μια ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής», αναφέρει ο Α. Τσίπρας και προσθέτει: «Τέτοια αιτήματα είναι σήμερα η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην χώρα, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, που περιορίστηκε ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από το καθεστώς της επιτροπείας, η περιθωριοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού, και του ακροδεξιού λαϊκισμού, το δικαίωμα όλων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, στην μόρφωση, την δουλειά και την αξιοπρέπεια».

«Η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα