Ανησυχία Μακρόν για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Αφρίν

Την ανησυχία της Γαλλίας για την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν της Συρίας εξέφρασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, και ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη Συρία, ο Μακρόν υπογράμμισε "την ανησυχία της Γαλλίας για τη σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" ιδίως στην επαρχία του Ιντλίμπ και

την Ανατολική Γούτα. Τόνισε επίσης ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα χωρίς καθυστέρηση ενός διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

"Ο πρόεδρος Μακρόν υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο από τη μία να αγωνιστούμε κατά προτεραιότητα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την άλλη να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες ανθρωπιστικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό και, τέλος, να διευκολύνουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη πολιτική λύση", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νωρίτερα, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις επιχειρήσεις στην Αφρίν και κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, τόσο επί του πεδίου όσο "και στη ρητορική της".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα μιλήσει αύριο τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα