ΥΠΕΝ: Δεν υπάρχει καμία αύξηση στο ρεύμα


Η επιβάρυνση καταναλωτών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν ήταν αποτέλεσμα αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως θα μπορούσε να προκύψει από μία λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας ( ΥΠΕΝ) και υποστηρίζει ότι "αντίθετα, ήταν συνέπεια της μεγαλύτερης χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), λόγω αλλαγής κλίμακας που έφερε η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρισμού, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών του προηγούμενου χειμώνα".

Ακόμη, με αφορμή το

γεγονός αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει τα εξής:

1. H στρέβλωση αυτή έχει επισημανθεί έγκαιρα και ήδη δρομολογείται τη διόρθωση της, με την υιοθέτηση νέων κλιμάκων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ.

2. Δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 2015 έως σήμερα, ούτε στα επιμέρους στοιχεία των τιμολογίων.

3. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Μάλιστα, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, χωρίς να συνυπολογίζεται η φορολογία και η επιβάρυνση των ΥΚΩ, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τέλη και οι φόροι αντιπροσωπεύουν το 41% του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (κατά μέσο όρο 19,4 ευρώ/100 KWh), ποσοστό που είναι στα ίδια σχεδόν επίπεδα από τον συγκρίσιμο αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωζώνη (40%, με τελικό κόστος 22 ευρώ/100 KWh).

4. Η Σουηδία, η οποία συγκρίνεται με την Ελλάδα σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, έχει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων σε σχέση με την Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. παραμένει η Ελλάδα και στις τιμές για το φυσικό αέριο, σημειώνοντας, μάλιστα, μείωση στο πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά περίπου 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Διαβάστε επίσης: Ακριβό μου ρεύμα: Στην Ελλάδα πληρώνουμε σε τιμές Σουηδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα