Ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με το βλέμμα στο "αύριο" της Ιταλίας


Συνεπής στις δηλώσεις του ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υπέβαλε χθες την παραίτηση του, ανοίγοντας τη συζήτηση για το ποια είναι τα επόμενα βήματα των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Ο Ρέντσι "περίμενε" να περάσει από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2017 και μερικές ώρες μετά, πήγε στον ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Από τον Ρέντσι ζητήθηκε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για όσο διάστημα θα έχει διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος Ματαρέλα με τα κόμματα

σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαβουλεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, φέρεται να επιθυμεί πρόωρες εκλογές ή τη συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη. Στο πρώτο σενάριο, ο πρόεδρος Ματαρέλα, φέρεται να είναι αντίθετος, ενώ όσον αφορά το δεύτερο, για τη θέση του πρωθυπουργού έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού υπουργού Οικονομίας Κάρλο Παντόαν, αλλά και του επικεφαλής της Γερουσίας του Πιέτρο Γκράσσο.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ιταλία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί, σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος της βουλής είναι συνταγματικός στις 24 Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τον Μάρτιο.

Ο Ρέντσι φέρεται να δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές ενώ ο Ματαρέλα πως δεν μπορεί να πάει η χώρα στις κάλπες, πριν αποφανθούν οι δικαστικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα