Βρετανία: Ένοχος ο Μέιρ για τη δολοφονία της Τζο Κοξ


Ένοχος κρίθηκε ο Τόμας Μέιρ για τη δολοφονία της βρετανίδας βουλευτή, Τζο Κοξ τον Ιούνιο, τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την θέση της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η Κοξ, βουλευτίνα των Εργατικών, 41 ετών, τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες και υπέστη πολλαπλές μαχαιριές στη μέση του δρόμου στο Μπίρστολ, στην εκλογική της περιφέρεια, στη βόρεια Αγγλία, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα.


Οι ένορκοι στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου χρειάστηκαν 90 λεπτά για να καταδικάσουν τον Μέιρ για τη δολοφονία της Κοξ. Ο Μέιρ που παρέμεινε απαθής κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, είχε επηρεαστεί έντονα απο τη ναζιστική ιδεολογία. Στο σπίτι του, ο ναζιστικός αετός βρισκόταν πάνω σε μια βιβλιοθήκη σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Στα φροντισμένα ράφια της βρίσκονταν βιβλία για τη γερμανική στρατιωτική ιστορία, τη ναζιστική φυλετική θεωρία και τη θεωρία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ανάμεσα στα βιβλία που είχε στο σπίτι του ο Μέιρ υπήρχαν αντίτυπα έργων όπως "Ο δήμιος του Χίτλερ", "Ο Φασισμός στη Βρετανία", αλλά και το διαδεδομένο αντισημιτικό κείμενο "Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", ένα εγχειρίδιο των Βάφεν Ες-Ες για τη φυλετική θεωρία τους αλλά κι ένα εγχειρίδιο των Ες-Ες για τα κριτήρια επιλογής συζύγου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας της αστυνομίας, βρέθηκαν ακόμη ένα απόκομμα εφημερίδας για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, τον νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011, καθώς και πολλά άρθρα για την Κοξ. Ανάμεσά τους ήταν ένα άρθρο που είχε συνυπογράψει με έναν βουλευτή των Τόρις και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Guardian, υπό τον τίτλο "οι βρετανικές δυνάμεις μπορεί να συμβάλουν να επιτευχθεί μια ηθική λύση στη Συρία".

Ο Μέιρ διάβαζε επίσης άρθρα σχετικά με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), την αμερικανική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν (KKK) και τον Ντίλαν Ρουφ, τον νεαρό που κατηγορείται για τη δολοφονία εννιά μαύρων μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα