Τουρκία: Μετά τις λάθος φωτογραφίες, τώρα ξέρουν τον δράστη, αλλά δεν δίνουν το όνομά του

11:30 4/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Σε τραγικά λάθη έχουν διολισθήσει οι τουρκικές Αρχές όσον αφορά στη σύλληψη του "μακελάρη", που αιματοκύλισε με την αυγή του νέου έτους την Κωνσταντινούπολη. Ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και θανάσιμα επικίνδυνος, γεγονός που σκορπίζει τον πανικό και τον τρόμο όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πρόσφατα έζησε τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, με το φονικό χτύπημα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σήμερα, Τετάρτη

κι αφότου οι Αρχές έχουν συλλάβει συνολικά 20 υπόπτους, εκ των οποίων οι δύο και αθώοι, η κυβέρνηση λέει ότι ξέρει τον "μακελάρη", ωστόσο η ίδια δεν δίνει στη δημοσιότητα το όνομά του, εντείνοντας το θρίλερ και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το αν όντως ισχύουν, τα όσα ισχυρίζεται.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως "έχουμε ταυτοποιήσει τον δράστη και είναι σε εξέλιξη έρευνες για τη σύλληψη του".

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως συνολικά 20 άτομα έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, ως ύποπτοι για συμμετοχή ή συνέργεια στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτά ίσως και να γίνουν γωνστά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σημειώνεται δε πως την περασμένη Τρίτη οι Αρχές της Τουρκίας έδωσαν στο φως τις ταυτότητες, δύο αντρών, ως φερόμενους υπόπτους, οι οποίοι τελικά δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Βόσπορο.

Τα λάθη αυτά έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να δέχεται "πυρά" για έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης και ανικανότητας ως προς την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, την ώρα που χάνονται τόσο 24ωρα, χωρίς ο μακελάρης να έχει ακόμη συλληφθεί. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων μετά το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο αντίπαλός του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κατηγορεί ανοιχτά ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Χθες, αρχικά οι τουρκικές Αρχές δημοσιοποίησαν τη φωτογραφία ενός νεαρού, που φερόταν να είναι ο τρομοκράτης, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν επιχειρηματίας από το Καζακστάν, ο οποίος ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο για λίγες ώρες, η φωτογραφία του έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα.

Στη συνέχεια, έδωσαν στο φως το διαβατήριο ενός Κιργίζιου, αναφέροντας πως με αυτό μπήκε στην Τουρκία ο δράστης. Από την πλευρά του ο Κιργίζιος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή.


Σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Κιργιζίας Μπισκέκ ο Ακχέ Μασράποφ ανέφερε ότι κρατήθηκε από την τουρκική αστυνομία για μία ώρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της ομοιότητάς του με τις φωτογραφίες του δράστη.

Φωτογραφία του διαβατηρίου του Κιργίζιου είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αρχές της Κιργιζίας και να ανακοινώσουν ότι ερευνούν τις καταγγελίες. Ο 28χρονος Κιργίζιος διευκρίνισε επίσης ότι έχει επαφές με την Τουρκία λόγω εμπορικών δραστηριοτήτων.

Οι έρευνες των τουρκικών αρχών ασφαλείας στράφηκαν και στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε τρία σπίτια, προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη ενός υπόπτου, ο οποίος έφθασε στην περιοχή τον περασμένο Νοεμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του προερχόμενος από τη Συρία.

Στο Ικόνιο, ο ύποπτος ήλθε σε επαφή με τρεις οικογένειες αλλοδαπών, τα μέλη των οποίων ωστόσο έφυγαν μετά την επίθεση στο Reina και πριν από την αστυνομική επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα