Τοπικές Μονάδες Υγείας: Νέα προκήρυξη για προσλήψεις μετά το φιάσκο της υποστελέχωσης


Νέα παράταση για την έναρξη της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στις προσλήψεις που θα γίνουν για τη λειτουργία τους.

Έξι μήνες μετά την παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και της κυβέρνησης, της δημιουργίας των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα -που χρονικά τοποθετούνταν μέχρι τον...περασμένο Ιούλιο- και μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για τις αιτήσεις των

επαγγελματιών υγείας -που έκλεισε με ισχνό ενδιαφέρον γιατρών-, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναδιπλώνεται και προχωρεί τη... μεταρρύθμιση με δόσεις.

Έτσι, και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα της Αριστοτέλους, θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο και θα ανοίξουν περί τις 70 Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι το τέλος του έτους. Η επικείμενη λειτουργία των όποιων δομών συσχετίζεται με τις θέσεις των επαγγελματιών υγείας που έχουν καλυφθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές όπου δεν υποβλήθηκε ούτε μια αίτηση από γιατρό, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας.

"Υπήρχε ανταπόκριση γιατρών στα αστικά κέντρα και στις θέσεις για παιδιάτρους. Θα κάνουμε συμπληρωματικές προκηρύξεις, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ειδικευόμενους γενικής ιατρικής και παθολογίας μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων για ειδικότητα ώστε να έχουν μια ευκαιρία για επαγγελματική απασχόληση και ίσως ένα επιπλέον μισθολογικό μπόνους" ανέφερε ο κ. Ξανθός, στη διάρκεια της συνέντευξης, υπεραμυνόμενος της επιτυχίας της διαδικασίας και της προκήρυξης.

"Δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των γιατρών και υπάρχουν λόγοι για αυτό: εμείς έχουμε δώσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς, όπως οι 1500 θέσεις επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, οι 1000 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν μπει με άλλες παλαιότερες προκηρύξεις και άλλες 1800 θέσεις μόνιμων γιατρών που εκκρεμούν" περιέγραψε ο υπουργός Υγείας το...μπαράζ των προσλήψεων στο πεδίο της υγείας, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την σκληρή νοσοκομειακή καθημερινότητα εργαζομένων αλλα και πολιτών.

Οι ΤΟΜΥ αναμένεται όχι απλώς να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, αλλά να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας υγείας, καθώς θα επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόληψη, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα