Το "Γλυκό Τραγούδι" της Λεϊλά Σλιμανί


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν η Μιριάμ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει παρά την απροθυμία του άντρα της να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στη δικηγορία, το ζευγάρι ψάχνει για νταντά. Μετά από αυστηρή επιλογή, προσλαμβάνουν τη Λουί, που πολύ γρήγορα κερδίζει την αγάπη των παιδιών και κατακτά σταδιακά μια θέση στην οικογένεια. Σιγά σιγά στήνεται μια παγίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των μελών που θα οδηγήσει στην τραγωδία.

Το «Γλυκό τραγούδι» της Λεϊλά Σλιμανί είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ

και ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό κοινωνικό μυθιστόρημα που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη. Μέσα από τις περιγραφές του νεαρού ζευγαριού και της μυστηριώδους νταντάς, αποκαλύπτεται η εποχή μας, με όλα όσα πρεσβεύει για την αγάπη, την παιδεία, τις σχέσεις εξουσίας, τα χρήματα, τις ταξικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις. Υποψιαζόμαστε ότι η ώρα της κινηματογραφικής μεταφοράς δεν είναι πολύ μακριά.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ποτέ της δεν είχε δεχτεί την ιδέα ότι τα παιδιά μπορεί να αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχία, στην ελευθερία της. Σαν μια άγκυρα που παρασέρνει στον πυθμένα, τραβάει το πρόσωπο του πνιγμένου στη λάσπη του βυθού. Αυτή η συνειδητοποίηση τη βύθισε αρχικά σε βαθιά θλίψη. Το θεώρησε μεγάλη αδικία, τρομερή ματαίωση. Κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ πια να ζήσει χωρίς αυτό το αίσθημα του ανολοκλήρωτου, ότι κάνει τα πράγματα λάθος, ότι θυσιάζει ένα κομμάτι της ζωής της για ένα άλλο. Το βίωσε ως τραγωδία, καθώς δεν ήθελε να απαρνηθεί το όνειρο αυτής της ιδανικής μητρότητας. Σκεφτόταν πεισματικά ότι όλα μπορούσαν να γίνουν, ότι θα κατάφερνε όλους τους στόχους της, ότι δεν θα ήταν ούτε πικρόχολη ούτε ξεθεωμένη. Ότι δεν θα γινόταν ούτε μάρτυρας ούτε μάνα-κουράγιο […]

Η Μιριάμ δε θα τολμούσε ποτέ να εκμυστηρευτεί στην Εμά αυτή τη φευγαλέα σκέψη που της περνάει από το νου, αυτήν την ιδέα που δεν είναι σκληρή αλλά επαίσχυντη, και που της έρχεται όταν κοιτάζει τη Λουίζ και τα παιδιά της. Ευτυχισμένοι θα είμαστε, σκέφτεται, μόνο όταν δεν θα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Όταν θα μπορούμε να ζήσουμε τη δική μας ζωή, τη ζωή που μας ανήκει, που δεν αφορά τους άλλους. Όταν θα είμαστε ελεύθεροι»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Λεϊλά Σλιμανί γεννήθηκε το 1981 στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το περιοδικό Jeune Afrique. Το «Γλυκό Τραγούδι» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο πούλησε περισσότερα από 80.000 αντίτυπα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του – προτού καν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt.

ΤΙΤΛΟΣ: Γλυκό Τραγούδι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Leila Slimani
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τιτίκα Δημητρούλια
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 296
Τιμή: 15,50 €

Keywords
Τυχαία Θέματα