Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ευρώπη


Τι κι αν επικράτησε στη συνείδηση όλου του κόσμου η γαλοπούλα ως πρωταγωνίστρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της γιορτινά φαγητά.

Στη Γαλλία, το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το "Reveillon" (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλλασσινά και κυρίως τα στρείδια.

Όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανήμερα στις 25 Δεκεμβρίου τρώνε την γαλοπούλα.

Η Αγγλική χριστουγεννιάτικη κουζίνα περιλαμβάνει γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη, οπως και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.

Στη Σουηδία από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπουν το χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος ) και ο χυλός ρυζιού.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.

Στη Νορβηγία, τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας.

Στην Πολωνία στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα