Την επόμενη εβδομάδα η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi


Λίγα 24ωρα πριν το ιταλικό δημοψήφισμα και ενώ το τραπεζικό σύστημα της χώρας φοβάται ντόμινο εξελίξεων ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κολοσσιαία Monte dei Paschi di Siena να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση, αφότου έχει σταλεί ήδη το αίτημά διάσωσής της στην Κομισιόν.

Όπως

μεταδίδει το Reuters, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας χρειάζεται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που εντοπίστηκε στα stress tests της ΕΚΤ, διαφορετικά κινδυνεύει με εκκαθάριση.

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Corriere della Sera αναφέρει πως η Ιταλία είχε ήδη υποβάλει αίτημα για δημόσια ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi, ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η Κομισιόν είναι πρόθυμη να περιορίσει το «βάρος» που θα επωμιστούν οι μέτοχοι και οι subordinated ομολογιούχοι και πως αυτό που συζητάται είναι κατά πόσο μπορεί να «γλιτώσουν» οι μικροεπενδυτές που κατέχουν subordinated ομόλογα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το Reuters, πηγές είχαν δηλώσει στο πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα πως οι αρμόδιες αρχές θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους νέους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ στην περίπτωση διάσωσης της Monte dei Paschi, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήγμα σε ολόκληρο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά περίπου 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα