Τί θα κάνω στην Τουλούζ;


Το ιστορικό κέντρο έχει μόνον δρόμους διέλευσης. Δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα στάθμευσης, παρά μόνον στα (άφθονα) πάρκινγκ.

Δεν βλέπεις πουθενά φωτεινές πινακίδες καταστημάτων και διαφημίσεις. Όλα τα μαγαζιά έχουν την επωνυμία τους στη γραμματοσειρά μεν της αρεσκείας τους, αλλά υποχρεωτικά σε ομοιόρμορφο τύπο, με μπρούτζινα γράμματα. Από Nespresso και Starbucks μέχρι Desigual, McDonald και Sephora.

Κανείς δεν κάνει ό,τι του περνάει από τον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και στην πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία, το Capitole, όπου συγκεντρώνονται ιστορικά καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, όπερα, θέατρο.

Η ζωή της πόλης, για τον επισκέπτη τουλάχιστον, διαρθρώνεται γύρω από την παλιά πόλη, με τις άπειρες δυνατότητες για καφέ και φαγητό, και το άριστα αξιοποιημένο ποτάμι (Garonne για τους Γάλλους, ελληνιστί Γαρούνας - ακούγεται άθλιο, αλλά έτσι είναι). Φρεσκοστρωμένοι δρόμοι, συνήθως με ντόπια πέτρα, δέντρα παντού, πλατάνια κυρίως. Κτήρια φροντισμένα, εκκλησίες, μοναστήρια, πουθενά δεν βλέπεις ίχνη εγκατάλειψης. Οι κήποι ευχαριστημένοι και φροντισμένοι. Πεζοδρόμια καθαρά, μόλις έχει περάσει η καμαριέρα με το φτερό.

Σας λέω, τώρα, τι έχω ξεχωρίσει:

Εκκλησίες: Saint Sernin, Notre Dame de la Daurade

Μουσεία, πρώην μοναστήρια: Jacobins, Augustins

Εστιατόρια: Michel Sarran, L, La pente douce, Le Jardin de l’Opera

Καφέ: Le Concorde, Le Floride

Ζαχαροπλαστείο: Perlette, Conté, Bapz

Τι να αγοράσω: σαπούνια και καλλυντικά από παστέλ στο Grain de pastel

Δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Η νεολαία, που κατακλύζει τους δρόμους, τα μπαρ και τα εστιατόρια, κάτι ξέρει. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες, αλλά μην ξεχνιόμαστε, στη Γαλλία τρώμε νωρίς.

Κουρδίστε τα παπουτσάκια σας και ξεκινήστε.

Keywords
Τυχαία Θέματα