Θυρεοειδής: 3+1 τροφές για την υγεία του


Ο θυρεοειδής εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την διατήρηση της υγείας του. Έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό, ενώ ενίοτε υπάρχει και ένας ακόμα λοβός που ξεκινάει από τον ισθμό προς τα άνω και λέγεται πυραμοειδής.

Οι τροφές που βοηθούν τον θυρεοειδή αδένα:

-Αβγά

Τα

αβγά είναι μια καλή πηγή ιωδίου και σεληνίου -16 και 20% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης- ενώ είναι και καλή πηγή βιταμίνης D. Συν τοις άλλοις, τα καλά λιπαρά του κρόκου κάνουν καλό και στο θυρεοειδή και σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

-Μούρα

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα την ινσουλίνη και δεν οδηγούν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι, ακόμη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν το θυρεοειδή, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με θυρεοειδή που υπολειτουργεί παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ελευθέρων ριζών, που σημαίνει ότι χρειάζονται αντιοξειδωτικά για να τις καταπολεμήσουν.

-Μοσχάρι και κοτόπουλο

Χρειάζεστε μοσχάρι και κοτόπουλο, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος, όπως και ο χαλκός και το σελήνιο, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών και η έλλειψή του στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα