ΤΧΣ: Πού θα κάτσει η "μπίλια" για την ΕΤΕ; Συμβιβασμός ή έκτακτη ΓΣ;


Της Βούλας Μαλαίνου

Τα σενάρια είναι δύο και τα ενδεχόμενα όλα ανοιχτά... Οι αποφάσεις, που αναμένεται να λάβει το ΤΧΣ για την Εθνική στη σημερινή συνεδρίαση, μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση ευστάθειας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μπορεί και να μηδενίδουν το κοντέρ όσον αφορά στη διαδικασία αναζήτησης διοικητικού διδύμου.

Όπως έγραφε και χθες το απόγευμα το pagenews.gr, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που ήθελαν το Ταμείο να είναι χωρισμένο σε δύο "στρατόπεδα".

Το πρώτο είναι εκείνων των μελών του ΔΣ, τα οποία κινούνται

σε σκληρή "γραμμή", ζητώντας ξανά και ξανά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, προκειμένου να συναινέσουν στην εκλογή Θωμόπουλου, έτσι ώστε να αποφευχθεί και η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Το δεύτερο "στρατόπεδο" αποτελείται από μέλη, τα οποία κινούνται σε συμβιβαστικό πλαίσιο, προτείνοντας την έναρξη των σχετικών διαδικασιών από μηδενική βάση, που σημαίνει πως θα αποσυρθούν οι υποψηφιότητες Θωμόπουλου και Τσιτσιράγκου, χωρίς να παραιτηθούν ούτε ο κ. Φραγκιαδάκης ούτε άλλα στελέχη της Εθνικής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο, πού γέρνει η ζυγαριά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η σκληρή "γραμμή", τότε η ΕΤΕ θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η εγχώρια τραπεζική αγορά θα τεθεί υπό τον κίνδυνο της συστημικής αστάθειας, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία.

Το τραπεζικό σύστημα θυμίζει "καζάνι που βράζει" επτά ημέρες πριν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι θα ζητήσουν να δουν.... έργα! Οι αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών όμως κάθε άλλο παρά προχωρούν. Τουναντίον, έχουν "κολλήσει" σε απανωτές εμπλοκές, με αποτελέσματα τα χρονοδιαγράμματα να έχουν ήδη εκτροχιαστεί, ενώ αν δεν βρεθούν άμεσα οι συναινετικές λύσεις, η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, στην ΕΤΕ μιλάμε για "μάχη" κορυφής, καθώς το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, ωστόσο "παραγκωνίστηκε" ως προς την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις τρεις ψήφους. Σημειώνεται ότι και η Λούκα Κατσέλη στήριξε το μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ηγεσία της Εθνικής, αλλά καθώς αποχώρησε και επίσημα από τη διοίκηση της Τράπεζας, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Στην Εθνική οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από... Πειραιώς, αφού και οι δύο Τράπεζας τελούν υπό την "απειλή" της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, με τον διοικητή της ΤτΕ να παρεμβαίνει και να συστήνει ωριμότητα.

Στην Πειραιώς η αγωνία παρατείνεται. Σε πρόσφατη συνεδρίαση "κλείδωσε" ο πρόεδρος στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, έμπειρο τραπεζικό στελέχους με μακρά πορεία στον τραπεζικό τομέα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, χάσμα υπάρχει ακόμα στο ΔΣ για την εκλογή του νέου CEO. Πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, έτσι ώστε να πιεστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποφασίσουν, καθώς οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά και οι εταίροι σφίγγουν το ζωνάρι, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα "να τελειώνει με τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες".

Πάντως, σύμφωνα μες πληροφορίες, στο εσωτερικό της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία για την επιλογή ενός κοινά αποδεκτού προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα