Ταγίπ Ερντογάν: Μέρος της αμερικανικής συνωμοσίας η καταδίκη του Ατίλα

12:30 5/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Η έκρηξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε με αφορμή την καταδίκη του τραπεζίτη στο πλαίσιο δίκης για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε

ο κόσμος είναι καταδικασμένος» δήλωσε μάλιστα ο Ερντογάν αναφερόμενος στη δίκη αυτή, που προκαλεί φόβους για οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank οι οποίες θα είχαν ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε μια «σειρά σοβαρών συνωμοσιών» εναντίον της Τουρκίας που έχουν εξυφανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την καταδίκη στη Νέα Υόρκη του Τούρκου τραπεζίτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθύνουν ατή τη στιγμή μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών, αλλά και οικονομικών συνωμοσιών», υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στο Παρίσι όπου αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πολύκροτης δίκης, κατέθεσε κατά του Ατίλα και ενέπλεξε τον πρόεδρο Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα απέρριψε κατ’ επανάληψη όλες τις κατηγορίες στη δίκη αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη «συνωμοσία» που εξύφανε ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, κατηγορία την οποία αρνείται. Η δίκη αυτή «είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA», δήλωσε δε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντ

Keywords
Τυχαία Θέματα