Τάφος του Χριστού: Έλληνες επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του (pics &vid)


Ο Τάφος του Χριστού είναι χτισμένος στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναό του Παναγίου Τάφου, στα Ιεροσόλυμα, εκεί όπου οι πιστοί θεωρούν ότι ενταφιάστηκε ο Χριστός πριν αναστηθεί.

Έλληνες επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου, κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία του τάφου του Χριστού και θεωρούν ότι το μάρμαρο χρονολογείται περίπου από το 345 μ.Χ.. Κάτι που μοιάζει να «δένει» με τις ιστορικές αναφορές που τονίζουν πως ο πρώτος Ρωμαίος

αυτοκτράτορας, διέταξε να φυλαχθεί ευλαβικά σε μια νέα εκκλησία.

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν τα δείγματα από ασβεστοκονίαμα που βρέθηκε μεταξύ της επιφάνειας από ασβέστη που καλύπτει τον τάφο και της μαρμάρινης πλάκας που το καλύπτει. Μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου, που ονομάζεται OSL, κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την ιστορική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail "Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, οι οποίοι εργάζονταν στην αποκατάσταση του ναού στον οποίο βρίσκεται ο τάφος".

O τάφος του Χριστού και η συγκλονιστική του ιστορία με τις εργασίες στο σημείο έχει γίνει γνωστή από το 2016. Ωστόσο τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πήραν οι επιστήμονες από το σημείο γίνονται γνωστά μόλις σήμερα.

Η Daily Mail μεταδίδει δηλώσεις που έκανε λίγους μήνες πριν στο National Geographic η Αντωνία Μοροπούλου. Η ελληνίδα επιστήμονας που ηγήθηκε των εργασιών αποκατάστασης του ναού δήλωνε συγκινημένη. «Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξης του, στην πιο κρίσιμη φάση του. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική» τόνιζε χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι ο τάφος του Χριστού
Ο Τάφος του Χριστού ήταν καλυμμένος από μάρμαρο τουλάχιστον μέχρι το 1555 μ. Χ.. Υπάρχει, μάλιστα, σοβαρή πιθανότητα αυτό να ίσχυε και για αρκετούς αιώνες νωρίτερα.

"Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο απομακρύνθηκε και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκου του υλικού που βρισκόταν από κάτω", δήλωσε ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic Society ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού» συνέχισε ο ίδιος.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 ή το 33 μΧ, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα. Ή «ταφικό κρεβάτι» λαξευμένο από ασβεστόλιθο, δίπλα σε μια σπηλιά. Η θρησκεία αναφέρει πως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατο και οι γυναίκες που πήγαν για να μυρώσουν το σώμα του τρεις ημέρες μετά την ταφή, είπαν πως δεν βρήκαν τη σορό του.

Η ταφική πλάκα σήμερα περικλείεται από ένα οικοδόμημα γνωστό και ως Κουβούκλιο. Το οποίο έχει χτιστεί γύρω από τον τάφο και αναστηλώθηκε τελευταία φορά μεταξύ 1808-1810, αφού είχε καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιάς.

Σε αυτό το Κουβούκλιο αλλά και στον εσωτερικό τάφο γίνονται επί μήνες εργασίες αποκατάστασης από την ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ. Όπως προαναφέραμε, των εργασιών ηγείται η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα