Τα ατίθασα «Κορίτσια» της Emma Cline

14:37 7/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Βόρεια Καλιφόρνια, στη διάρκεια του βίαιου τέλους της δεκαετίας του 1960. Στις αρχές του καλοκαιριού μια μοναχική και ψαγμένη έφηβη, η Ίβι Μπόιντ, βλέπει μια παρέα κοριτσιών στο πάρκο κι αμέσως σαγηνεύεται από την ελευθερία τους, το αφρόντιστο ντύσιμό τους, την επικίνδυνη αύρα της αμεριμνησίας τους. Η Ίβι δε θ’ αργήσει να υποκύψει στον μαγνητισμό της Σούζαν, ενός μυστηριώδους μεγαλύτερου κοριτσιού, και να παρασυρθεί στους κόλπους μιας σέκτας και του χαρισματικού ηγέτη της που σύντομα πρόκειται να γράψουν ανατριχιαστική ιστορία. Κρυμμένο στους λόφους, το εκτεταμένο,

άναρχο και ρημαγμένο ράντσο της σέκτας αποπνέει ζόφο, στα μάτια της Ίβι, όμως, είναι εξωτικό, συναρπαστικό, γεμάτο δονήσεις –ένα μέρος στο οποίο θέλει απεγνωσμένα να γίνει δεκτή. Καθώς περνάει όλο και περισσότερο χρόνο μακριά από τη μητέρα και τους οικείους ρυθμούς της καθημερινής ζωής της, και με την εμμονική προσκόλλησή της στη Σούζαν να δυναμώνει, η Ίβι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην αδιανόητη βία, και σ’ εκείνη την κομβική στιγμή στη ζωή ενός κοριτσιού όπου τα πράγματα μπορούν να πάρουν τη χειρότερη δυνατή τροπή.

Το συγκλονιστικό πρωτόλειο μυθιστόρημα της Emma Cline μαγεύει με την απαράμιλλη γραφή του, την κοφτερή σαν ξυράφι γλώσσα του και την απρόσμενα βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η θλίψη σ’ αυτή τη ηλικία είχε την ηδονική υφή της φυλάκισης: εξεγειρόσουν και μούτρωνες ενάντια στα δεσμά των γονιών και του σχολείου και της ηλικίας, σε όλα όσα σε εμπόδιζαν να ζήσεις τη σίγουρη ευτυχία που σε περίμενε. ¨Όταν ήμουν δευτεροετής στο κολλέγιο, είχα έναν φίλο που ονειρευόταν ακατάπαυστα να το σκάσουμε στο Μεξικό –δεν είχα σκεφτεί τότε ότι δεν μπορούσαμε πια να το σκάσουμε απ’ το σπίτι. Ούτε είχα φανταστεί τι θα ήταν αυτό στο οποίο θα δραπετεύαμε, πέρα από την ασάφεια του ζεστού αέρα και του συχνότερου σεξ. Και τώρα ήμουν μεγαλύτερη, κι αυτά τα σκηνικά βοηθήματα των μελλοντικών εαυτών, οι ευσεβείς πόθοι τους, δεν μπορούσαν πια να με παρηγορήσουν. Ίσως να ένιωθα πάντα έτσι, σε κάποια μορφή, αυτή την κατάθλιψη που δεν έλεγε να φύγει αλλά που μετατρεπόταν σε κάτι συμπαγές και γνώριμο, έναν χώρο κατοικημένο όπως τα δωμάτια των ξενοδοχείων, αυτών των θλιβερών παρυφών της κόλασης».
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Emma Cline κατάγεται από την Καλιφόρνια. Οι ιστορίες της έχουν φιλοξενηθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό Tin House και το Paris Review, ενώ το τελευταίο τής απένειμε το 2014 το βραβείο για νέους συγγραφείς Plimpton. «Τα Κορίτσια» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 35 χώρες.

ΤΙΤΛΟΣ: Τα Κορίτσια
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Emma Cline
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έφη Τσιρώνη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 400
Τιμή: 16,60 €

Keywords
Τυχαία Θέματα