Συζήτηση για το ευρωμπάσκετ του 1987

17:23 7/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση στο site της Στέγης στο link: www.sgt.gr/gre/SPG1887

Τι κάνατε από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου του 1987; Σας θυμίζουν κάτι οι φράσεις «μία συν μία βολή», «η ελληνική ομάδα πάλι μπροστά», «η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα»; Συνεχίζετε να αναφέρεστε στους παίκτες της εθνικής εκείνης της εποχής με τα ψευδώνυμα «γκάνγκστερ», «δράκος»,

«μπέμπης», «αράχνη»; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε τις πρώτες νότες από το “Final Countdown” των Europe;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στις 10 Μαρτίου στην Κεντρική της Σκηνή μια συζήτηση για το ευρωμπάσκετ του 1987, το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ που παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη μας.

Η νίκη της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987 είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού του 1987 οι Έλληνες, αρχικά διστακτικά και στη συνέχεια με τη μανία του ερωτευμένου, συνειδητοποιούν πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μπορεί να τους κάνει να νιώσουν και να εκφράσουν συναισθήματα που δεν έχουν νιώσει ξανά. Με έναν μαζικό τρόπο που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει, οι διαδοχικές εναλλαγές του συναισθηματικού κόσμου ενός ολόκληρου έθνους ξαφνικά εξαρτώνται από την τροχιά μιας μπάλας που καταλήγει σε ένα διχτάκι.

Πόσα θυμόμαστε 30 χρόνια μετά; Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική κοινωνία; Πού είναι η μπάλα του μεγάλου τελικού; Τι έπαιζε η ΕΡΤ 2 κατά τη διάρκεια του τελικού;

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της επιτυχίας του Ευρωμπάσκετ του 1987, συναντιούνται ξανά στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να θυμηθούν, να αναπολήσουν και να γελάσουν με το παρελθόν. Οι μπασκετμπολίστες της Εθνικής Ομάδας θα συζητήσουν με τον Βασίλη Σκουντή και τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για τη σημασία της νίκης τους, για την επίδραση τους στην pop κουλτούρα και για τα συναισθήματα που μερικές φορές χρειάζονται 30 χρόνια για να εκφραστούν. Παράλληλα, εκπρόσωποι της επόμενης γενιάς του ελληνικού μπάσκετ θα εξηγήσουν τη σημασία της επίδρασης της στιγμής του 1987, ενώ αποσπάσματα από την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της εποχής, θα διαμορφώσουν το τοπίο για μια στιγμή που μπορεί να ήταν αθλητική, αλλά είχε τέτοια επίδραση στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να αποτιμηθεί μόνο 30 χρόνια μετά, ένα απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Γιαννάκης, Μέμος Ιωάννου, Παναγιώτης Φασούλας, Κώστας Πολίτης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Βαγγέλης Ιωάννου και σε βίντεο οι Νίκος Φιλίππου, Φάνης Χριστοδούλου, Γιώργος Συρίγος, Νίκος Πορτοκάλογλου.

Τη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουντής και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Οργάνωση - Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Σε συνεργασία με τους Αντώνη Πανούτσο, Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, Παναγιώτη Μένεγο, Παναγή Παναγιωτόπουλο & Βασίλη Βαμβακά.

Η είσοδος είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης

Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη: στο πλαίσιο της έκθεσης GR80s: η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη, η Στέγη σχεδιάζει και υλοποιεί έως 12 Απριλίου 2017 ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων με συζητήσεις, party, dj sets, workshops, προβολές ταινιών, escape room, bingo night και φυσικά, μια έκθεση φωτογραφίας σε επιμέλεια του φωτογράφου Σπύρου Στάβερη.

Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα