Στο διάστημα 4 δορυφόροι Gallileo μέσω του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 5


​Ο αριθμός των δορυφόρων του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo θα αυξηθεί απότομα από 14 σε 18, καθώς για πρώτη φορά με μια και μόνη τετραπλή εκτόξευση, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, θα τεθούν σε τροχιά ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις δορυφόροι.

Ένας ευρωπαϊκός πύραυλος Αριάν 5 (Ariane 5) θα προωθήσει στο διάστημα τέσσερις δορυφόρους Gallileo. Ο Ariane θα χρησιμοποιήσει μία νέα αυτόνομη κεφαλή για να απελευθερώσει ταυτόχρονα τέσσερις πανομοιότυπους δορυφόρους.

Θα ακολουθήσουν μέσα στην

επόμενη διετία δύο ακόμη εκτοξεύσεις πυραύλων Ariane-5, που θα θέσουν σε τροχιά και άλλους δορυφόρους. Μόλις ολοκληρωθεί, το σύστημα Galileo θα έχει 24 λειτουργικούς δορυφόρους και ένα επίγειο δίκτυο που θα παρέχει υπηρεσίες γεωεντοπισμού, πλοήγησης και συγχρονισμού.

Έως σήμερα, οι ρωσικοί πύραυλοι Σογιούζ (Soyuz) έχουν μεταφέρει μέχρι δύο δορυφόρους κάθε φορά. Η τετραπλή εκτόξευση παρουσιάζει πρόσθετες τεχνικές προκλήσεις.

Η άνοδος του πυραύλου έως το μεσαίο υψόμετρο της τροχιάς θα διαρκέσει 3,5 ώρες. Μετά το διαχωρισμό των τεσσάρων δορυφόρων, δύο ομάδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Γαλλικού Οργανισμού Διαστήματος (CNES) θα αναλάβουν τον έλεγχο και θα καθοδηγήσουν ανά ζεύγη τους δορυφόρους στις προκαθορισμένες διαδρομές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα