Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit


Στις Βρυξέλλες μετέβη το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.

Το Συμβούλιο συνέρχεται το πρωί, με αποκλειστικό θέμα την υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στις 9.45 (ώρα Βρυξελλών) το πρωί, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να αφιχθούν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εργασίες της Συνόδου που θα εξετάσει το άρθρο 50 που αφορά στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12.30 (ώρα Βρυξελλών).

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit καλούνται να υιοθετήσουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για πρώτη φορά σε μια επίσημη Σύνοδο Κορυφής των «27», πριν προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της EE με τη Βρετανία.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προ των Συνόδων Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: Πρώτον, η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την ΕΕ, το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, οι «27» πριν συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους. Εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει, επίσης, να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης (Ευρωπαίοι πολίτες, οικονομικό και Ιρλανδία) θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως τον Οκτώβριο για να αποφασίσουν αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ούτως ώστε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές του σχέσεις με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα