Στις 4 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία


Μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, οι διοργανωτές ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 4 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Οι διοργανωτές, φιλοδοξούν πως και η συγκέντρωση στην Αθήνα

θα έχει ανάλογη ανταπόκριση με αυτή που είχε το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανήλθαν στους περίπου 90.000 ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό που έφτασε ακόμη και τους 500.000.

Νέα δεδομένα για το όνομα μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο να ξεπερνά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών τις 350.000, πιθανότατα θα επηρεάσει, ίσως και να μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση για την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

Κυβέρνηση και κόμματα πήραν ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να μην λάβουν υπ όψιν τους. Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό. Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία (στο μεγάλο κομμάτι της), και καταδείχθηκε στο συλλαλητήριο, γύρω από το θέμα.

Η όλη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια «θολώνει» μετά το εντυπωσιακό και πέρα από κάθε αρχικό υπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των διοργανωτών, για τη δυναμική που έχει το όλο ζήτημα στην ελληνική κοινή γνώμη.



Τετ α τετ Τσίπρα Ζάεφ στο Νταβός

Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτή τη βδομάδα για το ονοματολογικό, με κορυφαίο στην ατζέντα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα, επιδιώκει σε όλους τους τόνους να βγει «λευκός καπνός» μέσα από πολιτική συννενόηση. Ήδη, τον τόνο έδωσε ο κ. Τσίπρας που σημείωσε (Εθνος) ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, ώστε να γίνειται απολύτως σαφές ότι κανείς δε θα διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Τονίζοντας, ότι «θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για 90.000 κόσμου μιλάει η ΕΛ.ΑΣ, 500.000 λένε οι διοργανωτές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα "Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία", η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν συνολικά 1.300 πούλμαν απ' όλη την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα