Συγκίνηση: Στην Ελλάδα τα λείψανα των 17 ηρώων της Κύπρου που έπεσαν στην εισβολή του ‘74 (pics)


Με τον εθνικό ύμνο, που έψαλαν ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επώνυμοι και ανώνυμοι και με θερμά χειροκροτήματα, αναχώρησαν από την Κύπρο για την Αθήνα τα λείψανα

πεσόντων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίοι περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Πρόκειται για τους:

Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο

Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)
Καραγεώργο Αθανάσιο
Σίννη Αργύριο
Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
Χαμουριωτάκη Γεώργιο
Παπαδόπουλο Ιωάννη
Μπροδήμα Κωνσταντίνο
Ζερβομανώλη Γεώργιο
Τριάντη Βασίλειο
Τριανταφυλλίδη Μανούσο
Κρητικό Νικόλαο
Αθανασίου Νικόλαο
Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Κουρούνη Σωτήριο
Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Τσιλιβάκη Στέφανο
Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ) Άνθη Ελευθέριο
Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων) Νιάφα Νικόλαο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA. Πρόκειται για λείψανα στρατιωτικών (αξιωματικών και οπλιτών), που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ, του κυβερνήτη και δύο καταδρομέων του μοιραίου NORATLAS-4, που καταρρίφθηκε και συνετρίβη από λάθος οδηγίες της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς προς την κυπριακή αεράμυνα. Επίσης, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του ανθυπασπιστή του Ναυτικού, Νικόλαου Νιάφα, ο οποίος ήταν μέλος του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που βομβαρδίστηκε τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, από την τουρκική αεροπορία.

Όλα τα λείψανα βρέθηκαν στην διάρκεια εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές και της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στις κατεχόμενες περιοχές. Η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής και απαρτίζεται από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και να συνοδεύσουν τα λείψανα στην Ελλάδα, ήρθαν στην Κύπρο αρκετοί οικείοι των ανδρών, που θυσιάστηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα