Σπατάλησε το κεφάλαιο του και την αξιοπιστία του ο κ. Τσίπρας


Tα μνημόνια έβαλαν στο περιθώριο το ΠΑΣΟΚ, απείλησαν σοβαρά την ύπαρξη της ΝΔ. Τώρα σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έχουν στρώσει το δρόμο για να τελειώσουν πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Από οπού και να δεις τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από όποια πλευρά και να τις διαβάσεις, θα καταλάβεις αμέσως ότι δύσκολα έως ακατόρθωτο είναι ο πρωθυπουργός να βρει "κλαδί να κρατηθεί".

Είναι σχεδόν αδύνατον να φρενάρει τη ραγδαία πτώση του όχι μόνο από την εξουσία αλλά και από την κορυφή της κοινωνικής εμπιστοσύνης που είχε κατακτήσει με την πορεία που είχε διανύσει στην αντιπολίτευση. Τα στοιχεία που οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα, τα στοιχεία που δείχνουν από τις δημοσκοπήσεις ότι στη κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα μη αναστρέψιμο για τη τύχη, για τη κατάληξη που θα έχει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του είναι δύο.

Το πρώτο στοιχείο, αφορά την εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για τη πορεία της χώρας και το έργο της κυβέρνησης. Όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για λογαριασμό του Σκάι, οι πολίτες σε ποσοστό κοντά στο 90% δηλώνουν αφενός απογοητευμένοι από τη πορεία της κυβέρνησης και αφετέρου ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η αποδόμηση της δημόσιας εικόνας του πρωθυπουργού. Όπως έδειξε η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ. Τσίπρας δεν χάνει με διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη μόνο στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Με διαφορά που δεν έχει προηγούμενο.

Πέρα όμως από το πεδίο αυτό η δημοτικότητα του πρωθυπουργού έχει φθάσει στο ναδίρ. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο κ. Τσίπρας, λαμβάνει μόνον 22% θετικές γνώμες έναντι 31,5% του κ. Μητσοτάκη, που προηγείται. Με το ποσοστό αυτό ο πρωθυπουργός είναι, πλέον, 7ος στο σχετικό πίνακα και εμφανίζεται λιγότερο δημοφιλής ακόμη και από τους Ζωή Κωνσταντοπούλου (25,5%), Παν. Κουτσούμπα (24,5%), και Βασ. Λεβέντη (23,5%), ενώ προηγείται μόνον των κ. Παν Λαφαζάνη (18%), Π. Καμμένου (14%) και Ν. Μιχαλολιάκου (7,5%). Σημειωτέον, δε, ότι το 75% των πολιτών εκφράζει αρνητική γνώμη για τον κ. Αλ. Τσίπρα, στοιχείο που επίσης τον κατατάσσει στην τρίτη πιο αντιδημοφιλή θέση των πολιτικών αρχηγών. Πιο χαμηλή επίδοση από τον πρωθυπουργό λαμβάνουν μόνον οι κ. Καμμένος και Μιχαλολιάκος, ενώ και σε αυτή τη μέτρηση ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει συγκριτικά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (61%).

Αν στα δύο παραπάνω στοιχεία προσθέσουμε και τη παράταση νίκης που είναι συντριπτική υπέρ της Νέας Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί πλέον η εκλογική και κοινωνική ήττα για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του. Του έφαγε το μνημόνιο που υπέγραψε αλλά και σπατάλησαν οι υποσχέσεις που είχε μοιράζει αλόγιστα, το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει αλλά κυρίως την αξιοπιστία του. Δεν έχει άλλο χαρτί να ρίξει στο τραπέζι για να γυρίσει το τραπέζι. Του τελείωσαν και οι μπλόφες. Όποιο αφήγημα και αν παρουσιάσει ο πρωθυπουργός ελάχιστοι θα το ακούσουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα το αντιμετωπίσει ως, ένα κακόγουστο παραμύθι. Η μόνη διέξοδος που έχει μπροστά του είναι να πάει σε μια συντεταγμένη ήττα. Αυτό θα το καταφέρει μόνον επισπεύδοντας τις εκλογές με θεματολογία που θα του επιτρέψει να συσπειρώσει σε ένα βαθμό το χώρο του. Μόνον έτσι θα αποφύγει το Βατερλό και την εξαφάνιση. Μόνον έτσι θα κρατηθεί ζωντανός στο παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα