Σούπα βελουτέ αρακά


Υλικά
500 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
1 συσκευασία των 200 ml κρέμα γάλακτος light
500-600 ml ζωμού κότας ή 1 ζελέ έτοιμου ζωμού κότας ψυγείου (προαιρετικά)
1 πρέζα ξερού δυόσμου (προαιρετικά)
1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

Εκτέλεση
Βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα, 500 με 600 ml ζωμού κότας ή ρίχνουμε σε ανάλογο νερό 1 ζελεδάκι ζωμού ψυγείου ή απλά βράζουμε σκέτο νερό. Προσθέτουμε αν μας βρίσκεται και μία πρέζα ξερού δυόσμου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά και αλατίζουμε (αν δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο ζωμό που έχει αλάτι). Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον αρακά

σε μέτρια φωτιά για 7' βρασμού, με ανοικτό το καπάκι. Σουρώνουμε τον αρακά με τρυπητή κουτάλα σε ένα βαθύ πιάτο για να κρυώσει. Αφήνουμε τον ζωμό να συνεχίσει σε δυνατότερη φωτιά, μέχρι να μείνει περίπου ο μισός. Πολτοποιούμε τον αρακά σε μια μπασίνα αν έχουμε ραβδομπλέντερ ή στο multi, σε δύο δόσεις, προσθέτοντας τον μισό φρέσκο δυόσμο σε κάθε δόση και λίγη από την κρέμα γάλακτος. Για να διευκολύνουμε την πολτοποίηση, προσθέτουμε και ζωμό από την κατσαρόλα μας. Σε αυτή τη φάση το φαγητό μας ως απλή σούπα αρακά είναι έτοιμο. Ενώνουμε τις δύο δόσεις πολτοποίησης και ανακατεύουμε. Μπορεί να έχουμε χρειαστεί σχεδόν όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα και θα πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει τη μισή περίπου από την κρέμα γάλακτος.

Για την βελουτέ: τοποθετούμε μια μεγάλη σήτα πάνω από μια κατσαρόλα και περνάμε όλη την ποσότητα της σούπας. Πιέζουμε μεθοδικά με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι στη σήτα να έχουν απομείνει στην ουσία μόνο τα φλούδια του αρακά, χωρίς πολλή υγρασία. Βάζουμε τη βελουτέ σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί λίγο, αλλά να μη βράσει και αρχίσουμε να χάνουμε το άρωμα του δυόσμου. Ελέγχουμε τη ρευστότητα της σούπας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό. Αντίθετα, αν είναι πολύ αραιή ανεβάζουμε σε σημείο βρασμού τη θερμοκρασία και την αφήνουμε να “τραβήξει” λίγο. Σερβίρουμε. Τελειώνουμε με λίγες σταγόνες κρέμας σε κάθε πιάτο. Η σούπα τρώγεται από ελαφρώς έως λίγο ζεστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα