Σομαλία: 9 μέλη της Σεμπάμπ νεκρά σε κοινή επιχείρηση κυβερνητικών και ανδρών των ΗΠΑ


"Ο εθνικός σομαλικός στρατός (...) και οι διεθνείς εταίροι μας διεξήγαγαν μια επιχείρηση νωρίς το πρωί της 25ης Αυγούστου στην Μπαριίρε, στην Κάτω Σαμπέλ, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ τρομοκράτες (της οργάνωσης) Σεμπάμπ", ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες βράδυ το σομαλικό υπουργείο Πληροφοριών.

"Κανένας άμαχος δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε αυτή την επιχείρηση", προστίθεται στην ανακοίνωση, κατά την οποία οι αντάρτες της Σεμπάμπ άρχισαν να πυροβολούν εναντίον

των Σομαλών στρατιωτών καθώς εκείνοι εισέβαλαν σε μια φάρμα κοντά στην Μπαριίρε.

"Οι άνθρωποι που πυροβόλησαν εναντίον των στρατιωτών ήσαν μαχητές της Σεμπάμπ, όχι χωρικοί", ανέφερε ο στρατηγός Σίγκοου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όμως τοπικοί παράγοντες κάλεσαν δημοσιογράφους στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα, και τους επέδειξαν εννέα πτώματα, ανάμεσά τους και αυτά δύο παιδιών, διαβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για άμαχους που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο Μπαριίρε από Σομαλούς στρατιώτες που συνοδεύονταν όπως τόνισαν από αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

"Οι αμερικανικές δυνάμεις και τα μέλη του σομαλικού στρατού εκτέλεσαν εννιά αμάχους και, όπως μπορείτε να δείτε, όλοι τους σκοτώθηκαν από σφαίρες. Πυροβόλησαν εναντίον τους αδιακρίτως", δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής, ο Άμπντουλ Ελμί.

Ένα στέλεχος των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ιμπραχίμ Οσμάν, δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ότι είδε τα πτώματα εννιά αμάχων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς περιστάσεις του θανάτου τους. "Ήταν μια φρικιαστική επίθεση. Δολοφονήθηκαν εννιά άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σε μια φάρμα έξω από το Μπαριίρε.

Τους σκότωσαν αργά χθες βράδυ (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης), αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι έγινε", είπε.

Λίγο αργότερα χθες βράδυ, το υπουργείο Πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα μια δεύτερη ανακοίνωση, διορθώνοντας την πρώτη και εξηγώντας ότι "διάφορες επιχειρήσεις (...) έλαβαν χώρα στην περιοχή" αυτή.

Το υπουργείο μολαταύτα επέμεινε στη νέα ανακοίνωσή του ότι ουδείς άμαχος σκοτώθηκε στην επιχείρηση και πρόσθεσε ότι τα θύματα ανήκαν στη Σεμπάμπ.

Ωστόσο ανέφερε ότι υπήρξαν άμαχοι που σκοτώθηκαν σε μια άλλη επιχείρηση, για την οποία "η κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει την αλήθεια". Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την υποτιθέμενη δεύτερη επιχείρηση.

Τη συμμετοχή αμερικανών στρατιωτών σε μία επιχείρηση επιβεβαίωσε η διοίκηση Αφρικής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων (USAFRICOM), που επίσης ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα μετά την πληροφορία για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει στον στρατό των ΗΠΑ ευρύτερες εξουσίες όσον αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της αλ Σεμπάμπ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να κλιμακώσει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του σε επιχειρήσεις στην Αφρική.

Η Σεμπάμπ, η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα, επιδιώκει να ανατρέψει την εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας, την οποία υποστηρίζουν η διεθνής κοινότητα και οι 22.000 στρατιώτες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Τα μέλη της οργάνωσης εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και κατόπιν έχασαν τα περισσότερα από τα προπύργιά τους, όμως συνεχίζουν να ελέγχουν πολλές επαρχιακές, αγροτικές περιοχές από όπου συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο και να εξαπολύουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά στην πρωτεύουσα, ή εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα