Σερβία: Έκτακτη συνεδρίαση για την δολοφονία Ιβάνοβιτς


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της δολοφονίας στο Κόσοβο του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Επίσης, μετά από εντολή του, αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, χαρακτήρισε την δολοφονία Ιβάνοβιτς

τρομοκρατική πράξη. «Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στο βόρειο, σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, έξω από τα γραφεία του κόμματος του οποίου ηγείτο. Ήταν μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος, αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάσσονταν υπέρ του διαλόγου με τους Αλβανούς. Στο Βελιγράδι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, διότι επέκρινε την πολιτική που ασκούν η σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του.

Ενδεικτικά, πριν από έναν χρόνο άγνωστοι είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητο το,υ ενώ το 2005 είχε βρεθεί βόμβα κάτω από το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιούσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα