Ρίχνει γέφυρες στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ με το "βλέμμα" στις "ζυμώσεις" της Κεντροαριστεράς


Κινητικότητα και "ζυμώσεις" παρατηρούνται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, την ώρα που η κυβέρνηση της Αριστεράς "ξορκίζει" τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ξανά και ξανά πως ορίζοντάς της είναι το 2019.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ρίχνει και πάλι γέφυρες στην Φώφη Γεννηματά... Αφότου χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης άνοιξε "παράθυρο" σε νέα αλλαγή

του εκλογικού νόμου, π.χ. προωθώντας το σπάσιμο μεγάλων περιφερειών, όπως της Β' Αθήνας, την κατάργηση του "σταυρού" για την εκλογή των ευρωβουλευτών κ.ά., σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την απλή αναλογική, κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ.

"Αν το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα την Τρίτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφότου βέβαια ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια, που θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει οσονούπω προσφυγή στις κάλπες.

"Κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο, επέλεξε, αντί να αναλάβει πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τον ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ", συμπλήρωσε.

"Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Κάθε υπουργός ή στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: "εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική) έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε".

Επισημαίνεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος (της απλής αναλογικής), ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Εάν και εφόσον βέβαια επανακατατεθεί και λάβει 200 ψήφους, τότε και μόνο τότε θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αξιολόγηση

Σε σχέση με την αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "στόχος είναι να ξεπεράσουμε την ασυμφωνία, που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου".

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως "το ζήτημα της ασυμφωνίας είναι ξεκάθαρα πολιτικό και δεν έχει σχέση με τους στόχους του δημοσιονομικού προγράμματος".

Σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι "η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνεται και μέσα από τα λεγόμενα των κκ. Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ".

"Εντείνουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση, ώστε να μπούμε στο QE το α' τρίμηνο και να επιταχύνουμε την έξοδο στις αγορές", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που παρουσίασε η ελληνική οικονομία για το 2016, το οποίο ξεπέρασε το στόχο.

"Τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. πάνω από το στόχο που είχε τεθεί", υποστήριξε.

"Ναι" σε παράταση του "κόφτη" και μετά το 2018

Στο μεταξύ, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο παράτασης του "κόφτη" και μετά το 2018, στο πλαίσιο μίας συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές, έτσι ώστε να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

"Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης, που μπορούμε να κάνουμε, για να βρεθεί μια ισορροπία", τόνισε ο ίδιος, επιμένοντας ότι "ο λόγος, που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση, είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018".

Διευκρινίζοντας, τί θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη, που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις, που ήταν αναγκαίες, ώστε να βρεθεί συμφωνία στο 90-95% για τα τεχνικά κλιμάκια.

Ερωτηθείς για το αν τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα προκαλέσει καθυστερήσεις για την αξιολόγηση είπε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ θα πάρει τελική απόφαση για το τι φιλοδοξεί να κάνει σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε θετικό ότι η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες αφορά την ίδια.

"Δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν τα χρονοδιάγραμματα", εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι όσα λέγονται για έγκριση της συμφωνίας εκ νέου λόγω αλλαγής μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ είναι τα αυτονόητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα