Προϋπολογισμός 2018: Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή


Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 συζητήθηκε σήμερα και ψηφίστηκε αργά το βράδυ στη Βουλή. Το βλέμμα όλων στράφηκε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ιδιαιτέρως στα όσα είπαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η πενθήμερη διαδικασία

ολοκληρώθηκε σήμερα και η συζήτηση εστιάστηκε στο αν πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό ή όχι, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά.

Παρακολουθήστε live εικόνα από τη Βουλή:

Αλέξης Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής.

«Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που δεν το είπε ποτέ ο Αϊνστάιν. Καλά θα ήταν οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά hoaxes, που αποδίδουν την φράση άλλοτε στον Αϊνστάιν και άλλοτε στον Μπέρναρντ Σω» ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που φαίνεται ότι δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα στην ελληνική Βουλή. Όλως παραδόξως, δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πουν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα και γιατί γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουμε. Η χώρα, μετά από μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πίσω μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε».

«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος στην διεθνή σκηνή, έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος. Έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, τα τελευταία 2,5 χρόνια ανακτήσαμε την αξιοπιστία και ταυτόχρονα, έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν τόλμησε. Στην Δημόσια Διοίκηση, στο πεδίο των δικαιωμάτων, παντού»
«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποτύχατε παντού και σε όλα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο κ. πρόεδρος της ΝΔ στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη» και πρόσθεσε «η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής» συνέχισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό συνέβη. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα εργαλοποιήσατε την προεδρική εκλογή, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε το πιο σκληρό μνημόνιο. Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και την δεύτερη ως μνημονιακοί. Την πρώτη φορά μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Την δεύτερη το κόστος θα το μετράμε για πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη καθυστερεί».

Επισήμανε ακόμη: «Εκτός αν ο κ. Βούτσης με την αποστροφή του εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Κάποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή των δικών τους λαϊκιστών. Πως το είπατε κ. Βούτση; "Χρήσιμοι ηλίθιοι"».

«Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» συνέχισε και, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».

«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε.

«Έχουμε έτοιμο το σχέδιο της ΝΔ

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης και μία αποφασισμένη ηγεσία που θα το εφαρμόσει χωρίς αναστολές και χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παραινέσεων». Δεσμεύτηκε δε ότι «το σχέδιό μας είναι έτοιμο και είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε, το ενέκρινε το τακτικό μας συνέδριο».

Οι δύο άξονες του σχεδίου αυτού είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας και η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία, με στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, που εγγυάται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τέλος, κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι το 2014, ματαίωσαν από κομματική σκοπιμότητα την εκλογή του Προέδρου, και όχι επειδή το ήθελαν οι δανειστές. «Εσείς που είπατε τον Γενάρη ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο. Ρίξατε την κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, τον κ.Κουβέλη, για να έρθετε μετά σε ένα καταστροφικό εξάμηνο» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «για να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές: Την πρώτη φορά εκλεγήκατε ως αντιμνημονιακοί και τη 2η ως μνημονιακοί, αλλά το κόστος θα το πληρώνουν οι Έλληνες για πολλά χρόνια».

Για να προσθέσει: «Εκτός και αν ο κ. Βούτσης εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Επειδή γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές. Πώς το είχατε πει; “Χρήσιμοι ηλίθιοι”. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει».

Φώφη Γεννηματά: Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπραράταξης, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν διδαχτήκατε απολύτως τίποτα από τις αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε, και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση με φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και επισήμανε ότι η χώρα για να βγει πράγματι από τα μνημόνια χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

«Βγαίνουμε από την κρίση; Οχι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού» σημείωσε.

«Έχετε δεσμευθεί για συνέχιση αυτής της φοβερής φοροεπιδρομής για άλλα πέντε χρόνια, παραχωρήσετε τον εθνικό πλούτο στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Υπογράψατε για δέσμευση επιτροπείας της χώρας με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, υπογράψατε νέες περικοπές για 700.000 κύριες συντάξεις το 2019.

Ο μόνος λόγος που η αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα είναι πολύ απλά γιατί όλα η κυβέρνηση σας τα έχει δώσει απλόχερα εκ των προτέρων και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020. Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους.»

Αναφέρθηκε και στο ναυάγιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία που αυξάνονται εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών. Μάλιστα, για τις επενδύσεις χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική έκφραση: Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη!

Πάνος Καμμένος - Σοφία Βούλτεψη: Άγρια κόντρα κατά την ομιλία του υπουργού

Άγρια κόντρα είχε ο Πάνος Καμμένος με τη Σοφία Βούλτεψη στη Βουλή, όπου σήμερα συζητείται και το βράδυ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός 2018.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τσακώθηκαν όταν ο κ. Καμμένος είπε από το βήμα της Βουλής: «Κι εσείς τα παίρνατε, κυρία Βούλτεψη, από τέτοια συγκροτήματα από τον Ελεύθερο Τύπο, όταν έπαιρνε δάνεια δεν τα παίρνατε; Μαζί τα φάγατε. Όταν έπαιρνε δάνεια ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις πεινάγανε. Τα μοιράσατε μεταξύ σας».

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της «γαλάζιας» βουλευτή που άρχισε να φωνάζει και προς τον κ. Καμμένο, λέγοντάς του: «Είσαι απατεώνας!». Και τότε η ένταση χτύπησε «κόκκινο».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέλαβε «πυροσβεστικό» ρόλο και σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ζήτησε να διαγραφούν τα πρακτικά τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και οι χαρακτηρισμοί της κυρίας Βούλτεψη.

Όμως, η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και είπε: «Εγώ ούτε κότερα έχω ούτε αγόρασα τη Μερσεντές του Αμίν Νταντά. Γιατί εδώ πρέπει να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο. Εμφανίζεται ο Καμμένος στη Βουλή… Πού ήταν, όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν; Πήγε στη Θράκη, δεν μας είπε εάν συμφωνεί να εκλέγονται οι μουφτήδες!».

Η ίδια, απευθυνόμενη στο Νίκο Βούτση, του είπε: «Αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ακούστηκαν στην τηλεόραση και κακώς διεγράφησαν από τα πρακτικά για τον ιστορικό του μέλλοντος».

Ακολούθησε νέο κύμα έντασης, όταν αμέσως μετά έλαβε ξανά τον λόγο ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είπε: «Του κ. Νταντά δεν είχα ποτέ αγοράσει αυτοκίνητο, αυτά τα έγραφαν οι δημοσιογράφοι, του κ. Μεταξά ήταν, όσο αφορά το κότερο είχα μεγαλύτερο στο παρελθόν και πήγαινα βόλτα την κ. Βούλτεψη».

Από τα έδρανα, η Σοφία Βούλτεψη άρχισε να διαμαρτύρεται, διαψεύδοντας ότι έχει πάει βόλτα με το κότερο του κ. Καμμένου.

Και ο κ. Καμμένος συνέχισε: «Είμαι υπουργός Άμυνας και η δουλειά μου όταν ήρθε ο Ερντογάν ήταν να βρίσκομαι στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο Ερντογάν ήρθε εδώ για να βρούμε λύση συνύπαρξης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν απαιτηθεί, θα παραιτηθούν, λόγω μίας επισκέψεως προέδρου από την άμυνα της χώρας. Η λογική που υπηρετεί η κυρία Βουλτεψη είναι των ζεϊμπέκικων και των κουμπάρων. Άλλο να ασκούμε εξωτερική πολιτική και άλλο να χορεύουμε ζεϊμπέκικα».

Σταύρος Θεοδωράκης: Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε τις αναμνήσεις

Την φοροεισπρακτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης επέκρινε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για «βροχή» φόρων και για «πόλεμο χαρακωμάτων» προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Φόροι, φόροι, φόροι. Φόροι για αυτούς που ξεκινούν. Φόροι για αυτούς που επιχειρούν. Φόροι για αυτούς που προσπαθούν. Και για όλους τους άλλους, άνεργους, φτωχούς και συνταξιούχους, μια γερή δόση από έμμεσους φόρους».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως φέτος είναι 5 δισεκατομμύρια περισσότεροι φόροι σε σύγκριση με το 2015! Και με έμφαση είπε πως «το σωτήριον έτος 2018 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να αντλήσει από την οικονομία, φόρους, 48 δισ.». Μάλιστα, όπως είπε, 48 δισ ευρώ είχαν αντληθεί πριν από 10 χρόνια από μια οικονομία 230 δισ, ενώ σήμερα 48 δισ. φόροι, αντλούνται από μια οικονομία 180 δισ.

Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτήθηκε «πού θα σταματήσετε; Στον επόμενο Προϋπολογισμό, θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει. Και τα κάνατε εφιάλτες! Τα όνειρα για μια κανονική ζωή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πέτυχαν πλεονάσματα χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν τους φόρους σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επιπλέον αναφέρθηκε στους στόχους ανάπτυξης, στους οποίους, όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα υστέρησε δραματικά το ‘17. «Ήταν 2,7%, θυμίζω, και θα πιάσουμε το μισό. Φοβούμαι πως αντίστοιχη υστέρηση θα καταγραφεί και το ‘18. Η κυβέρνηση, ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη, θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους. Και βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» είπε.

Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του Κινήματός μας. #topotami θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις.
Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών, που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί, που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών #vouli

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) December 19, 2017

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε με αιχμές πως «ο προϋπολογισμός σας το ’17 εμφανίζεται αυξημένος κατά μισό δισ σε έξοδα που αφορούν κυρίως καταναλωτικές δαπάνες και δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού. Φαντάζομαι είναι οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων εκ των υπουργών σας στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο του εξωτερικού». Αναφέρθηκε επίσης και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος όπως είπε «χάρηκε πολύ που τον κάλεσαν να χτυπήσει το σφυρί στη Wall Street! Δεν νομίζω ότι έχουμε δει πιο χαμογελαστό, πιο χαρούμενο, πιο εντυπωσιασμένο και τελικά πιο ευτυχισμένο, τον συνήθως βλοσυρό στη Βουλή κ. Τσακαλώτο. Αν το ξέραμε κύριε υπουργέ θα είχαμε προσπαθήσει να οργανώσουμε νωρίτερα μια εκδρομή στο ναό του καπιταλισμού».

Καταλήγοντας ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε πως «αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του Κινήματος μας» και συμπλήρωσε πως «το Ποτάμι, όπως και το Κίνημα Αλλαγής-που χτίζουμε αυτές τις μέρες- θέλει να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών. Όχι τις λύσεις που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Όχι τις λύσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών».

Βασίλης Λεβέντης: Ίδιος με τους προϋπολογισμούς Παπανδρέου-Σαμαρά


Ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης είπε χαριτολογώντας, ότι «κ. Μητσοτάκης έχει έθιμο, όταν ανεβαίνει ο ίδιος στο βήμα, να απέρχεται» και προσέθεσε: «Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΚ υποστήριξε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης βασίζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση με μπόνους» ωστόσο σημείωσε: «Αν γίνει κανένα δημοψήφισμα λίγο προ των εκλογών, και βγάλει ο ελληνικός λαός 65% ότι θέλει την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και από αρχηγός της ΝΔ, γιατί σημαίνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη, «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Κόβει φόρους. Ξέρει ότι αυτό φέρνει ψήφους, αλλά όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έφερε καμιά ανάπτυξη» και έψεξε τη ΝΔ, ότι «δεν βγάζει πρόγραμμα» και όσα λέει ότι «θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ανελαστικός φόρος».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κοροϊδεύετε τον λαό όταν μιλάτε για έξοδο από τα μνημόνια

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι «Η πολυσυζητημένη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 είναι μια μεγάλη πολιτική απατεωνιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και πρόσθεσε «Έχετε την θαυμαστή ιδιαιτερότητα να είστε με όλους και με όλα αφού δεν κρατήσατε κάτι άλλο από τον οπορτουνισμό που σας διακρίνει μέχρι τώρα παρά την δυνατότητα του χαμαιλέοντα που κινείται πάντα με το ρεύμα από τον Κλίντον στον Τραμπ, τον Νετανιάχου αλλα και τον μακρόν την Μέρκελ και βάλε. Πάψτε να έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας μη νομίζετε ότι η εξυπνάδα σας είναι αυτή που βάζει τους άλλους να χορεύουν με τα δικά σας νταούλια είστε το πιο πιστό προσωπικό, πιόνια είστε και δεν διστάζετε να έμπλεξε τον ελληνικό λαό πιο βαθιά σε ανταγωνισμούς προκειμένου να υπηρετήσατε οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε οτι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό όταν λέει ότι θα βγει από την επιτροπεία το 2018 καθώς υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια και που δεν έχει πρόθεση να τα ακυρώσει.

«Οι μνημονιακές σας δεσμεύσεις εκτείνονται πολύ πέρα από τον Αύγουστο του 2018. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό κ. Τσίπρα αν με ακούτε γιατί εδώ μέσα στη βουλη δεν έχετε εμφανιστεί. Αφήστε τις κορώνες για τα επιδόματα που δίνετε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα δίνει επιδόματα φτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της έτσι έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πρόβλημα σας δεν είναι τα επιδόματα αλλά τα δικαιώματα, με αυτά θέλετε να ξεμπερδεύετε, αυτή είναι η πολιτική σας, πολιτική συνολικής μείωσης μισθών και μεταρρυθμίσεων υπέρ των μονοπωλίων. Έχετε το θράσος να χαρακτηρίζεται ως υπεραπόδοση των μέτρων την φτωχοποίηση των συνταξιούχων αλλά και όσους γονατίσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο προϋπολογισμός σας προβλέπει 1 εκατομμύριο πλεόνασμα από τον εφκα πως θα το πετύχετε αυτό; Τσακίζοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους και καταργώντας το ΕΚΑΣ».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην φέρει ξανά την τροπολογία για τον νέο τρόπο κήρυξης των απεργιών γιατι θα βρει μπροστά της την σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων. «Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να καταργήσετε το ιερό δικαίωμα της απεργίας έστω κι αν είστε έτοιμοι να το ψηφίσετε μαζί με την επάρατο δεξιά οπως λέτε τη Νέα Δημοκρατία και η οποία δηλώνει έτοιμη να ψηφίσει την τροπολογία σας Σας προειδοποιούμε πως το χέρι της εργατικής τάξης είναι πιο δυνατό από νομίζετε και δεν πρόκειται να σας σώσουν οι γελοιότητες κάποιων υπουργών σας που ανακάλυψαν δήθεν αντισυγκεντρώσεις στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία σωματείων ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στη Δυτική Αττική με την προβολή ταυτόχρονα και των δικών τους αιτημάτων των δικών τους προτάσεων».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους. «Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν άμεσα εδώ και τώρα την αντεπίθεση τους, να σηκώσουν κεφάλι, να οργανώσουν εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο δουλειάς, παντού σε όλη τη χώρα ,να συντονίσουν αυτή τη δράση τους με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και μέσα στις μεγάλες πόλεις και στην ελληνική ύπαιθρο, να αλλάξουν τους αρνητικού συσχετισμούς παντού, να οργανωθούν ,να παλέψουν μέσα στο κίνημα, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ τη μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα πραγματικά να εμπνεύσει την ελπίδα και να σταθεί δίπλα τους».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ΝΔ ας ξεκαθαρίσει αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή

«Το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την για «εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας» και καλώντας την ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ποιό οικονομικό πλαίσιο προτείνει στην κοινωνία.

«Να απαντήσει η ΝΔ και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος ή αν πιστεύει σε αυτό που είπε σήμερα, πρώτα αναδιανομή και μετά ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών και για το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν 22 δισ "καβάντζα" για να αντιμετωπίσουν τα crash test και τα κόκκινα δάνεια».

Keywords
προυπολογισμος, βουλη, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, τσιπρας, live, νέα, ελλαδα, αεπ, εκλογες, συριζα, συνταγμα, μνημονιο, ΠΑΣΟΚ, αναδιαρθρωση, καμμενος, λύση, σημαίνει, φοροι, μιζέρια, παραιτηση λεβεντη, δημοψηφισμα 2015, παπανδρεου, σαμαρας, βενιζελος, ενφια, μερκελ, επιδοματα, εφκα, απεργια, ΚΚΕ, δραση, τραπεζες, crash, test, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, που ψηφιζουμε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, απεργια οσε, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, συνταγμα live, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, αδεια, αεπ, αυγη, αυτοκινητο, βημα, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εξοδος, εφορια, ηγεσια, θρακη, κοντρα, νεα μετρα, ξενοδοχεια, οικονομια, ονειρα, πλαισιο, πνευματα, προγραμμα, τηλεοραση, το βημα, υγεια, υφεση, φτωχεια, test, αξιζει, αμυνα, ανεργια, αναμνησεις, αξονες, απλα, αττικη, αφορμη, βλεμμα, βραδυ, γινει, γυψο, δακρυα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, εδρανα, εθιμο, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, εκφραση, ελπιδα, εξοδα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ερθετε, ετοιμο, ετων, ετος, ευκλειδης, ιδεα, ιδια, θεοδωρακης, θρασος, εικονα, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κυριε, κυρια, κοψιμο, κρατικο, λαθη, λεφτα, λεβεντης, λύση, ληξη, λογο, μιζέρια, μητσοτακης, μορφωμα, μπορειτε, νικο, νοημα, ξιφη, παντα, οκτω, παμε, πεδιο, ρευμα, ρολο, συζητηση, σημαδια, σοφια, σφυρι, σχεδιο, τρια, τρελα, τριτη, φιεστα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χερι, χαθηκε, χρυση, crash, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εκδρομη, ελληνικα, εμφαση, ετοιμη, εθνικο, χωρα, μπροστα, σημαίνει, σκηνη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα