Πολωνία: Εγκρίθηκε η "μεταρρύθμιση" στη Δικαιοσύνη από τη Γερουσία


Και αυτό, γιατί η αντιπολίτευση της Πολωνίας αλλά και η ΕΕ καταγγέλλουν πως υπονομεύεται η διάκριση των εξουσιών στη χώρα. Πλέον, χρειάζεται η υπογραφή του Πολωνού προέδρου Andrei Duda, για να γίνει νόμος του κράτους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει ριζικές παρεμβάσεις σε όλες τις δικαστικές αρχές, ανώτερες και ανώτατες, αλλά και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να

διορίζει και να ελέγχει κάθε δικαστή και εισαγγελέα της χώρας.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο Donald Tusk, ο οποίος προέρχεται από τη σημερινή αντιπολίτευση, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και ζήτησε από τον Duda να προσέλθει σε συζήτηση για την "πολιτική κρίση στην Πολωνία". Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα πράξει αναλόγως σε αυτή την περίπτωση.

Οι Βρυξέλλες, αν και έχουν τηρήσει μέτριους τόνους αντιπαράθεσης, δεν αποκλείουν, ως απόμακρο ενδεχόμενο, να κινηθούν δικαστικά εναντίον της κυβέρνησης, καθώς υποστηρίζουν πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραβιάζεται η διάκριση εξουσιών. Η ΕΕ έχει δώσει διορία μίας εβδομάδας στη Βαρσοβία προκειμένου να επανεξετάσει τα βήματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα