Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα καταστροφικά πύρινα μέτωπα


Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις με φόντο τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται τόσο στην Αττική και στη Ζάκυνθο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στη διαρροή παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, που έκαναν λόγο για σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου.

Την τοποθέτηση

αυτή μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποδίδοντας το συμπέρασμα αυτό στο γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Κάλεσε δε τον Νίκο Τόσκα, αν διαθέτει στοιχεία «που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου, να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται».

«Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων. Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «φτηνή αντιπολίτευση». Την κάλεσε «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τις φλόγες, ζητώντας της να «σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

Η ανακοίνωση είχε ως εξής: «Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:

– Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).

– Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο –δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

ΠΑΣΟΚ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το καταστροφικό πέρασμα των πύρινων μετώπων από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική.Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν.Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet (!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Ανικανότητα μαζί με ανευθυνότητα και ολιγωρία, που οδηγούν σε πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες. Ευτυχώς ο ηρωισμός των πυροσβεστών και των εθελοντών διασώζει ό,τι είναι δυνατόν», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Έστω και τώρα, οι της Κυβέρνησης ας ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Και ας μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί πάλι τον “στρατηγό άνεμο”».

Δριμύ κατηγορώ και από Το Ποτάμι

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και Το Ποτάμι, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Το Ποτάμι υπενθυμίζει από τον Μάιο ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός είχε είχε απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ζητούσε, επίσης, να μάθει ποιο ήταν το σχέδιο του υπουργείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

«Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε τότε. Δυστυχώς η απάντηση δίνεται τώρα με τραγικό τρόπο. Σήμερα στην Αττική, χθες στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο. Με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμμένα και περιουσίες πολιτών κατεστραμμένες. Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με "υπουργό" τον ανύπαρκτο κ. Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της» τονίζει το Ποτάμι.

ΚΚΕ: Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη

«Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την οριστική αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και στις άλλες περιοχές της χώρας».

Τα παραπάνω αναφέρει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του ενημερώνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Γκιόκα.

«Η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά συνέπεια ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα, δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την "εμπρηστική" τους πολιτική», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα