Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Όταν οι μικροί μαθητές γίνονται «Κηπουροί του Αιγαίου»


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε σε όλα τα δημοτικά σχολεία της δικαιοδοσίας της, την υλοποίηση της δράσης κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener), στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Οι μαθητές, σε συνεργασία με τα στελέχη του Περιφερειακού Φυτωρίου, θα δημιουργούν στην αυλή του σχολείου τους, τον δικό τους μικρό λαχανόκηπο, παρακολουθώντας παράλληλα τη

διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώνονται για τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας.

Η έναρξη της νέας σχολική χρονιά, σηματοδοτεί και τη μύηση των παιδιών με τα «μυστικά» της γης, αφού η δράση θα πραγματοποιηθεί οριζόντια, σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σκοπός της δράσης Aegean Gardener, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά από την προηγούμενη Άνοιξη σε ορισμένα σχολεία της Περιφέρειας, είναι να μυήσει τους μικρούς μαθητές από πολύ νωρίς στην Αιγαιακή Διατροφή και τα οφέλη της, μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, προκειμένου να εξελιχθούν σε εν δυνάμει αγρότες του μέλλοντος, που θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή, καλλιεργώντας τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι μαθητές μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, μαθαίνουν να φυτεύουν και να τα συντηρούν του μικρά μποστάνια τους, ώστε οι ίδιοι αργότερα να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, στα χωράφια και τους κήπους τους.

Υπεύθυνη από την πλευρά της Περιφέρειας για την υλοποίηση της δράση είναι η επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, κ. Χάιντι Λαζάνη και ο διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν.Α. κ. Νίκος Ρένεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα