Πάνε στο Μαξίμου την κόντρα με τον Μουζάλα οι νησιώτες δήμαρχοι


Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου "χτυπούν" οι δήμαρχοι των νησιών, που έχουν πληγεί από την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, την ώρα που βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, τον οποίον κατηγορούν για απραξία και ανικανότητα ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου θα γίνουν δεκτοί, ύστερα από σχετικό τους αίτημα, από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ωστόσο, για τη συνάντηση αυτή το παρασκήνιο "βράζει", επιβεβαιώνοντας

την αμηχανία της κυβέρνησης της Αριστεράς μπροστά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά μετά και τις εικόνες ντροπής από την παγωμένη Μόρια, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, απεικονίζοντας τις καλοκαιρινές σκηνές των μεταναστών να "καταρρέουν" από το πυκνό χιόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου στο αίτημα των δημάρχων για επικείμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν "δεν ξέρουμε, θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες".

Μάλιστα, νωρίτερα τη Δευτέρα, οι πέντε δήμαρχοι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, κατά την οποία παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις τους για μία βιώσιμη λύση για τους δοκιμαζόμενους δήμους, έριξαν "πυρά" κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος επισημαίνει ότι οι επικρίσεις, που ο ίδιος δέχεται, έχουν ως απώτερο σκοπό να βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον "πετάξουν" από την εξουσία.

Οι πέντε δήμαρχοι Μανώλης Βουρνούς της Χίου, Σπύρος Γαληνός της Λέσβου, Μιχάλης Αγγελόπουλος της Σάμου, Γιώργος Κυρίτσης της Κω και Μιχάλης Κόλιας της Λέρου υπογράμμισαν τα προβλήματα, που δημιουργούνται από την αναλγησία του κράτους στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, τονίζοντας την "ασφυξία" που επικρατεί από χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες.

Οι ίδιοι επεσήμαναν δε ότι οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου "τρέχουν" με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που στη Γερμανία οι αιτήσεις "αγγίζουν" τις 5.000 την εβδομάδα.

Οι δήμαρχοι ζητούν μέσω της ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση να καταρτίσει έναν "Εθνικό Σχεδιασμό" για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του προσφυγικού, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει κανένα εναλλακτικό πλάνο ούτε σε περίπτωση που "ακυρωθεί" η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας-εν μέσω φρενίτιδας Ερντογάν-ούτε με την επαναφορά της Συνθήκης Δουβλίνου από τον ερχόμενο Μάρτιο ούτε για το νέο "κύμα" κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει όλη τη χώρα τι επόμενες μέρες, με ισχυρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δήμαρχοι θα ζητήσουν:

α) άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά

β) απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους διαμένουν στα νησιά

γ) καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο

δ) ζητούν την αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

ε) ζητούν την ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του

στ) ζητούν ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας αντιμετώπισης απο πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Διαστρεβλώνουν τα λόγια και του Μουζάλα: Στόχος να "πέσει" ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο υπουργός

Στο μεταξύ, για διαρκή διαστρέβλωση των λόγων του «στο πλαίσιο μιας βλακώδους εκστρατείας να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα News247.gr.

Η διαστρέβλωση, αναφέρει ο υπουργός, έγινε με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις του για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων. «Δήλωσα στην τελευταία μου συνέντευξη ότι οι συνθήκες είναι ικανοποιητικές στην ενδοχώρα. Για τα νησιά τόνισα ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή», διευκρινίζει. «Ένα τέτοιο εθνικό θέμα όμως δεν είναι ούτε για να πέσει ούτε για να ανέβει κανένας ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.

Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει ότι η τελική ευθύνη για τις συνθήκες στα νησιά «είναι δική μας και πρέπει να την αναλαμβάνουμε», αλλά επιρρίπτει ευθύνες, επίσης, στους τοπικούς άρχοντες και τους συλλόγους ξενοδόχων των νησιών, καθώς «με βάση τη συμπεριφορά τους δεν μπόρεσε να γίνει αυτό που έγινε στην ενδοχώρα, δηλαδή οι άνθρωποι να πάνε σε ξενοδοχεία μέχρι να βελτιώσουμε τις δομές, να δοθούν καινούριοι χώροι και να δοθεί και ένας χώρος που θα χρησιμεύσει ως κλειστό κέντρο για τους παραβατικούς και για τις διαδικασίες του ασύλου».

«Τεράστια προπαγάνδα εις βάρος της κυβέρνησης» εντοπίζει ο υπουργός και στα οικονομικά. Διευκρινίζει ότι στο ελληνικό κράτος δόθηκαν 175 εκατομμύρια ευρώ και έχει απορροφηθεί περίπου το 60%-70%, ενώ μέχρι τέλος Φλεβάρη θα έχει απορροφηθεί πάνω από το 80%. Επίσης, μέσω εθνικών προγραμμάτων έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα 509 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχει απορροφηθεί το 17%, ποσοστό που το χαρακτηρίζει «υψηλό στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα