Παγιδευμένη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας η κυβέρνηση

08:14 3/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Για να λυθεί το αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει δεσμεύσεις που δοκιμάζουν την πολιτική της ασφάλεια, αλλά αναμένεται ένα θετικό συμπέρασμα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το ζήτημα του κατά πόσον η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να αποδεικνύεται εκ των προτέρων (άποψη ΔΝΤ), ή μπορεί να θεωρηθεί ενδεχόμενη με βάση τις μελλοντικές ενέργειες των πιστωτών (Ευρωπαϊκή άποψη), έχει "δηλητηριάσει" τις σχέσεις ΕΕ-ΔΝΤ

γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων την ανακούφιση του χρέους από τους Ευρωπαίους ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, το ΔΝΤ παίρνει μια πιο απαισιόδοξη άποψη σχετικά με δημοσιονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ζητά στόχο 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι σε ένα εκρηκτικό μονοπάτι χωρίς να προηγηθεί σημαντική ανακούφιση χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους, ενώ επιμένουν ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι εφικτός, καθώς εάν επιβεβαιωθεί θα απαιτούσε πολύ λιγότερη ελάφρυνση του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με βάση την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθεί στο πρόγραμμα στο ακέραιο.

Το ΔΝΤ εντόπισε επίσης μια εναλλακτική, τη δεύτερη καλύτερη συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί για περισσότερα φορολογικά μέτρα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστος ο στόχος του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης, η Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αντισταθεί στα αιτήματα αυτά έντονα, φοβούμενη για την πολιτική επιβίωσή της.

Δεν είναι σαφές πώς θα λυθεί αυτή η ένταση.

Μια προφανής και απλή λύση θα ήταν να διατηρηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ στο πλαίσιο ενός συμβουλευτικού ρόλου, χωρίς περαιτέρω οικονομική συμμετοχή, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι έχουν de facto εγγυημένα τα ανοίγματα του ΔΝΤ. Μάλιστα, θα περίμενε κανείς αυτή τη λύση να είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός για τους Ευρωπαίους, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ωστόσο, όπως σχολίασε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του ESM φαίνεται να αποκλείεται αυτή την πορεία στο άμεσο μέλλον, καθώς και οι δύο επέμειναν στην η ανάγκη του ΔΝΤ να επανέλθει το πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, μάλλον τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις φαίνονται αναπόφευκτα και για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα